Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iohannis se îndreaptă spre dezastru. Și DNA

iohannis dna

Dacă cifrele ultimului sondaj de opinie TNS confirmă trendurile atunci Iohannis se apropie cu pași repezi de încheierea mandatului, după doar doi ani de ezitări și orbecăieli.

PSD are 45% în acest sondaj, dar nu trebuie dramatizat. Primul clasat întotdeauna e supraestimat de măsurătorile demoscopice. Pericolul vine din alte zone. Cu adevărat dramatic pare scorul PNL de 25%. Aici, lucrurile par a avea sens.  USR, adică USB-ul bucureștenilor, începe să-și facă simțită prezența și în orașele mari, nu doar în capitală.

La localele din București, liberalii s-au îmbătat cu apă rece că USB nu va depăși 10%, în ciuda unor sondaje alarmante pentru PNL. La final, PNL abia a depășit 10%, iar USB a obținut un nesperat 25%.

USR poate fi oprit la ”masa verde”, așa cum s-a întâmplat în unele locuri la scrutinul municipal. Adică, prin contestarea semnăturilor. E foarte greu să strângi 200.000 de semnături. Nu doar pentru USB e greu, pentru toate partidele. Din această cauză, toate formațiunile au ”erori și imperfecțiuni” în listele de semnături.

Cei care decid cine are imperfecțiuni și cine nu sunt oamenii partidelor mari din Birourile Electorale. Așa se face că un PNL sau PSD cu ”probleme” la semnături niciodată nu va putea fi oprit să candideze, dar USB, PMP, ALDE și alte partide mici pot fi trimise în instanță, acolo unde ”imperfecțiunile” nu mai pot fi ascunse.

Paradoxal, dacă PNL ar încerca să elimine USR la masa verde, liberalii ar avea mai mult de pierdut. Și asta pentru că, din cei 7-10% ai USR, mulți vor decide să stea acasă. O participare mai mică schimbă baza de raportare și crește proporțional scorul PSD (acum de 40-45%). Așadar, dacă ar înclina să descalifice USR, liberalii s-ar putea trezi cu un PSD și mai aproape de pragul fatidic de 50%, ceea ce înseamnă ”adio, guvernare!”

Menținând USR în joc, evident, liberalii nu vor putea depăși 25% și, atunci, cel mai bun scenariu pentru ei va fi să intre alături de PSD într-o coaliție la guvernare, cu amendamentul că vor fi a cincea roată la căruță. Așadar, nu vor putea negocia de pe poziții egale cu marele partid de stânga.

Pentru Iohannis, oricare din scenariile de mai sus este dezastruos. Practic, puterea lui va fi drastic limitată în a doua jumătate a mandatului, cu mici șanse să mai câștige încă unul.

Nu întâmplător, adversarii mai vechi sau mai noi ai DNA, au început în această perioadă de precampanie ofensiva împotriva șefei anti-corupție. Reluarea unor acuzații mai vechi de plagiat, dar și suspiciuni privind relațiile apropiate trecute cu unii inculpați celebri vin ca un tăvălug nu doar asupra lui Kovesi, dar și asupra credibilității structurii pe care o conduce.

Scoaterea din joc a omului PDL, Vasile Blaga, chiar înainte de semnarea listelor de candidaturi PNL, complică și mai mult lucrurile, în sensul creșterii suspiciunii că DNA este folosit ca instrument politic. Și dacă e doar o coincidență chemarea acestuia la parchet înaintea campaniei electorale, mișcarea tot nu va fi privită cu ochi buni de activul PDL.

Dacă PSD va reuși un scor istoric la aceste alegeri parlamentare (de peste 40%), cu un condamnat definitiv în frunte și cu alți membri de vază anchetați sau trimiși în judecată, va fi greu de respins ipoteza că, dincolo de sondaje, s-a format o majoritate tăcută împotriva justiției.

Liberalii și Iohannis nu vor fi decât victime colaterale, dar noul Parlament, dominat de PSD și ALDE, nu va mai ezita să ajusteze semnificativ aranjamentul instituțional actual din sistemul judiciar. Cu consecințe de neoprit asupra încetinirii elanului procurorilor. Și cu aprobarea tacită a majorității românilor.

Atunci, președintelui nu-i mai rămâne decât să-și facă bilanțul și să vadă unde a greșit. Poate că a deschis un front prea larg? Poate că n-a înțeles că orice luptă împotriva unui fenomen generalizat, cum e corupția în România, nu se poate duce decât cu aliați, și ei corupți, pe care doar ulterior să-i sacrifici?

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.