Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iohannis trebuie să ţină cont de concluzia lui Machiavelli privind calea neutră

revista presei

România Liberă:

Președinția lui (Klaus Iohannis, n.r.) nu aruncă țara în aer, cum s-ar fi întâmplat dacă ar fi venit Victor Ponta: nu vrea să schimbe conducerea Direcției Naționale Anticorupție (DNA), nu pune în discuție necesitatea unui parteneriat strategic cu China, nu face înțelegeri pe sub masă cu baronii, nu vrea „să debăsifice societatea și instituțiile“, nu vrea să pună botniță presei și probabil că nu vrea să fie altceva decât este. În campania electorală nu a făcut promisiuni exagerate, ne-a spus încă de atunci că va lucra „instituțional“ cu Victor Ponta și că va face o „altfel“ de politică, adică nu-și va crea adversități care nu-i folosesc la nimic și nici nu va face spectacol. Klaus Iohannis a câștigat președinția din întâmplare, fără să fi demonstrat că este pregătit pentru această funcție, fără să fie convingător și fără să provoace entuziasm prin propria-i charismă. Este totuși un politician cu potențial, care poate crește dacă are tăria să învețe și din propriile greșeli, nu doar din cele ale predecesorilor săi, și mai ales dacă poate aduna în jurul lui oameni inteligenți, care stăpânesc bine domeniile lor de interes și care îl pot ajuta cu adevărat să ia deciziile cele mai bune... Klaus Iohannis ar trebui să revină la subiectele majore și să nu se piardă în propuneri fanteziste, cum ar fi, de pildă, aducerea procurorului general în CSAT. Să iasă în public doar atunci când are cu adevărat ceva de spus, să taxeze derapajele, de exemplu ordonanța de urgență prin care Victor Ponta vrea să-și amnistieze plagiatul, și să le arate alegătorilor săi ce fel de politică externă vrea să facă, în ce fel va putea negocia cu o majoritate ostilă reformele sănătății și educației. Și, eventual, să țină cont de una dintre concluziile la care a ajuns Machiavelli în experiența sa de consilier: „Principii indeciși, pentru a scăpa de pericolele iminente, aleg în mod obișnuit calea neutră, cel mai adesea întru distrugerea lor“.

Evenimentul Zilei:

Atunci când vorbește de pericolul traversării unor linii roșii, periculoasă pentru independența Justiției, de faptul că Justiția nu este o supraputere, că există o nevoie a stopării scurgerilor de informații către presă (Doamne ferește! să se întâmple așa ceva), președintele Klaus Iohannis vorbește din postura celui care vrea să apere drepturile și libertățile cetățenilor. Ale românilor, ale celor care l-au votat sau nu. Ce-i putem reproșa? Faptul că o spune sau modul în care o spune? Termenul de SUPRAPUTERE a părut un atac la Justiție, fiind de fapt, în context, un apel la Constituție. Klaus Iohannis nu a spus că JUSTIȚIA NU TREBUIE SĂ DEVINĂ O SUPRAPUTERE, ci că NU ESTE O SUPRAPUTERE! Ceea ce concordă cu ordinea constituțională... Personal, nu cred că discursul președintelui Iohannis conține ceva în neregulă. Este poziția unui om politic care încearcă să introducă rațiunea și echilibrul într-o zonă a pasiunilor extreme. O normalitate greu de acceptat de către o societate aflată în continuare cu arma la picior. Dar undeva au dreptate și cei care l-au criticat pe Klaus Iohannis: cuvintele unui discurs rămân, iar tonul și intenția cu care au fost rostite, dispar. Cuvintele Președintelui României vor fi folosite de cei care vor să atace independența și imparțialitatea Justiției fără nici o îndoială, scoțându-le din context, interpretându-le și arătând cu degetul, acuzator. Numai că aici nu mai este vina lui Klaus Iohannis…

Digi24:

Venezuela este în pragul falimentului, iar preşedintele său, Nicolas Maduro aşteaptă o mână de ajutor din partea Chinei. Venezuela nu este doar o victimă a ieftinirii petrolului. Ci este o victimă a propriilor reforme păguboase. Nicolas Maduro a încercat să demonstreze că este un demn urmaş al predecesorului său, Hugo Chavez. A gonit investitorii străini prin protecţionism şi naţionalizări succesive. Acum, magazinele din Venezuela sunt goale, iar Maduro încearcă să majoreze rezervele internaţionale schimbând definiţia acestor rezerve. Ca sa salveze economia Venezuelei în ultimul moment, președintele Nicolas Maduro va face un turneu internațional. Va vizita mai multe țări ale cartelului petrolier OPEC, în care și Venezuela e membru. Însă destinația cea mai importantă este China, despre care Maduro are numai cuvinte de laudă. Însă, mai presus de proiectele comune, Venezuela vrea ca Beijingul să îi ofere rapid un împrumut. Prabușirea prețului petrolului, care a intrat sub pragul de 50 de dolari pe baril, a adus Venezuela în pragul falimentului. În următorii doi ani trebuie să achite o datorie de 21 de miliarde de dolari.

 

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.