Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iohannis, un președinte-jucător: Surpriza pregătită pentru PSD-ALDE

Inquam Photos / Octav Ganea
klaus iohannis

În REVISTA PRESEI de astăzi, stiripesurse.ro vă propune o analiză din cotidianul Adevărul pe tema unui subiect de maximă importanță în dezbaterea politică internă și care poate avea un rol hotărâtor în perspectiva alegerilor de anul viitor.

Adevărul:

Retrimiterea Legii Offshore pentru reexaminare la Parlament ne developă pentru Klaus Iohannis o imagine de preşedinte-jucător, transformând exploatarea gazelor din Marea Neagră în cel mai discutat subiect pentru această toamnă şi într-o posibilă platformă de idei pentru alegerile prezidenţiale.
Puţini se aşteptau ca preşedintele României să găsească argumentele potrivite pentru a trimite Legea Offshore înapoi la Parlament fără a se expune atacurilor coaliţiei PSD-ALDE. Motivarea deciziei este justă şi generează, în acelaşi timp, mai multe întrebări.
Cum se poziţionează, de fapt, preşedintele Klaus Iohannis în acest context? Ce impact va avea această decizie asupra dezbaterii privind exploatarea gazelor din Marea Neagră? De ce este pus în încurcătură Liviu Dragnea? Cum adânceşte preşedintele Klaus Iohannis crăpătura din coaliţia PSD-ALDE? Ce rol va avea Opoziţia în această ecuaţie?
Mizele pentru preşedintele Klaus Iohannis din spatele deciziei de reexaminare
Pasându-i Parlamentului această lege, şeful statului român poate reseta dezbaterea pe marginea exploatării gazelor din Marea Neagră, îi poate ridica mai multe capcane lui Liviu Dragnea accentuând crăpătura apărută în coaliţia PSD-ALDE, îi dă şansa lui Călin Popescu Tăriceanu să îşi aducă o contribuţie la această lege şi îi ridică Opoziţiei o minge la fileu pentru a-i demonstra electoratului că poate livra un proiect economic sănătos. Toţi actorii au posibilitatea ca, în afară de tema justiţiei, să se poziţioneze pe un alt subiect de impact pentru public.
Campania pentru alegerile prezidenţiale nu va mai gravita doar în jurul Justiţiei. Alegătorii vor începe să ceară la următorul set de alegeri şi soluţiile concrete pentru modernizarea României, pentru reducerea decalajelor măcar faţă de ţările vecine din centrul Europei şi pentru a asigura bunăstare nu prin desene la tablă, ci prin fapte concrete.
Combaterea corupţiei nu va mai fi singurul topic de discuţie aşa că, anticipând miza alegerilor din perioada 2019-2020, preşedintele supraîncălzeşte mediatizarea exploatării gazelor din Marea Neagră folosindu-se de lacunele din Legea Offshore, care sunt vizibile de la o poştă. (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

Războiul comercial declanşat de Statele Unite împotriva Chinei şi deciziile recente de creştere dobânzilor de pe pieţele financiare dezvoltate invită la un scenariu la care toţi actorii economici din România trebuie să fie foarte atenţi: posibilitatea ca dobânzile şi inflaţia la nivel global să se aşeze la paliere de peste 5%.
O dobândă de politică monetară de peste 5% în Statele Unite, în Marea Britanie şi în zona euro ar însemna o paradigmă total schimbată a lumii financiare, care ar da peste cap toată ordinea instaurată după criza din 2008.
„Eu văd randamentul titlurilor de stat americane la 5%, după cum evoluează economia şi inflaţia”, a spus în această săptămână la forumul de la Aspen (Statele Unite) cel mai puternic bancher amercan din acest moment, Jamie Dimon, CEO al JPMorgan.
Indicatorul randamentului la titlurile de stat americane, astăzi la circa 3%, este un reper pentru lumea finanţelor. Declaraţia lui Dimon a fost viu dezbătută în aceste zile în toate mediile americane. Randamentul titlurilor de stat americane este baza de la care pleacă orice calcul al unui investitor care vrea să îşi asume risc pentru investiţii în orice colţ al lumii.
Sigur că mai este drum lung până la un asemenea nivel al dobânzilor la titlurile de stat americane pe 10 ani şi va trebui să se îndeplinească o lungă serie de condiţii pentru a se ajunge la un asemenea nivel. Însă o asemenea declaraţie nu este făcută niciodată întâmplător, ci este aruncată pe piaţă de la un asemenea nivel tocmai pentru ca actorii să fie pregătiţi în eventualitatea unei asemenea evoluţii.
Sunt voci care spun că, în general, dobânda la titlurile americane de stat la 10 ani trebuie să urmărească creşterea economică, iar cum aceasta a atins 4,2% în trimestrul II, dublu faţă de trimestrul I al acestui an, există spaţiu de creştere. Mari companii americane au anunţat deja scumpiri la diverse produse ca urmare a introducerii de taxe vamale noi.
Dincoace de ocean, Banca Angliei a decis în ultima sa şedinţă de politică monetară o creştere a dobânzii de referinţă de la 0,5% la 0,75%.
Mişcarea a surprins foarte puţin pieţele şi comentatorii, însă vine să consemneze sfârşitul perioadei de dobânzi scăzute în care a intrat economia Marii Britanii după 2009 pentru a readuce încrederea consumatorilor. (Mai multe detalii AICI)

avocatnet.ro:

Spre sfârșitul lunii septembrie 2018, legislația actuală ce reglementează înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari va fi înlocuită, iar noua lege a asociațiilor va aduce noutăți și clarificări privind folosirea, modificarea și întreținerea apartamentelor, privind modul în care se pot înființa și funcționa asociațiile de proprietari și chiriași sau obligativitatea adoptării unui regulament de bloc.
Până la sfârșitul lunii septembrie 2019, asociațiile de proprietari vor fi obligate să adopte un document în care se vor înscrie regulile de comportament în bloc, numit regulamentul condominiului. Modelul regulamentului va fi publicat până la sfârșitul acestui an.
Obligația asociațiilor de proprietari de a întocmi un regulament al blocului este prevăzută în Legea nr. 196/2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor, ce urmează să intre în vigoare în data de 28 septembrie 2018.
Concret, regulamentul blocului va stabili regulile ce vor trebui respectate și condițiile de folosire a părților comune ale clădirii, precum și normele de comportament și bună vecinătate dintre proprietari. Acesta trebuie adoptat de către proprietarii din imobil în cel mult 12 luni de la intrarea în vigoare a Legii nr. 196/2018, adică până la sfârșitul lunii septembrie 2019.(Mai multe detalii AICI)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.