Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ion Cristoiu, ieșire FURIBUNDĂ împotriva coaliției PSD-ALDE: bilanț DEZASTRUOS

cristoiu

La aproape un an de la câștigarea alegerilor de către PSD și ALDE, jurnalistul Ion Cristoiu susține că aceștia nu au făcut nimic cu majoritatea zdrobitoare din Parlament, singura preocupare fiind adoptarea unor legi ”prin care poate Liviu Dragnea poate face cadou șefii nepoțelelor dragi”.

Citește și: Cele mai controversate prevederi din noul pachet de legi pe justiție: bombe cu ceas în Sistem/ SINTEZĂ

”Mai e puțin și se va împlini un an de la scrutinul din 11 decembrie 2016 și aproape 1 an și ceva de la scrutinul pentru locale.
Ce-a făcut PSD în acest an cînd a deținut puterea absolută?
Ce-a făcut PSD în acest an cînd, ca orice partid cîștigător al scrutinului, a beneficiat de un uriaș capital de încredere?
Nimic. Nothing. Niente. Rien.
Nu mai reamintesc concentrarea pe pomeni electorale, balamucul în materie de finanțe, producerea a trei Crize politice majore, ciorovăielile interne, absența oricărui Proiect de viziune asupra țării.
În plan legislativ, acolo unde majoritatea zdrobitoare oferea PSD posibilitatea de a promova legile imposibil de promovat de guvernele minoritare sau de coaliție, PSD n-a făcut nimic.

N-a făcut nimic în plan legislativ?

Greșesc spunînd Nimic.
Luni, 30 octombrie 2017 ne-a venit știrea că plenul Senatului a adoptat un Proiect de Lege privind Agerpres.
Activitatea Agerpres e reglementată de Legea nr. 19 din 2003.
Evident, chiar dacă a suferit unele modificări, se impunea ca în locul unei Legi de acum 14 ani să fie adoptată una corespunzătoare realităților din 2017.
Evident, o asemenea Lege nu putea fi pusă în discuția Parlamentului fără o largă consultare a societății civile și a presei, dat fiind că Agerpres, chiar dacă o agenție oficială aparține presei rom'ne.
Cine nu știe despre ce-i vorba ar putea saluta votul de luni din Senat.
În fine, exploatînd avantajele majorității zdrobitoare, Senatul Rom'niei a votat o lege prin care Agerpres e supusă realităților de azi, net diferite de cele de acum 14 ani.
Numai că Senatul Rom'niei, avînd o majoritate zdrobitoare PSD-ALDE, n-a votat o nouă Lege a Agerpres.
Nu.
Senatul României, mai precis majoritatea PSD-ALDE, a votat doar două completări ale Legii Agerpres din 2003, mai precis o Lege prin care la două articole se adaugă un aliniat sub titlul Legea pentru completarea Legii nr. 19/2003 privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Presă Agerpres.

Un astfel de Proiect a fost depus la Biroul permanent al Senatului, în 14 iunie 2017, cu nr. 263, de senatorul PSD Lucian Romașcanu, în numele unui grup PSD alcătuit din cinci senatori.

Numele lor nu spune nimic.
La vremea depunerii nici numele lui Lucian Ronașcanu (în prezent ministru al Culturii) nu spunea nimic.

Avînd în vedere că:

  1. Proiectul nu se referea la o nouă Lege a Agerpres, ci doar la completarea cu două rînduri de text a două articole din Legea de acum 14 ani.
  2. Senatul României, dominat de majoritatea PSD-ALDE, are de discutat și votat alte legi, mult mai importante.
Proiectul Grupului condus de Lucian Romașcanu nici n-ar fi trebuit luat în seamă.
Mai ales că fie și la o simplă privire, Proiectul își dezvăluia scopurile mizere:
Cel de a facilita numirea la conducerea Agerpres a unei persoane din clientela PSD.
Argumentul din expunerea de motive că Legea din 2003 nu dă posibilitatea Parlamentului de a-l demite pe directorul Agerpres, dacă Raportul anual al Instituției e respins, rămîne corect.
Numai că în condițiile unei Rom'niei care cere unei Coaliții zdrobitoare Legi fundamentale pentru țară, un efort uriaș legislativ pentru a grăbi Intrarea în veac a națiunii noastre, a te concentra pe o modificare la o Lege de acum 14 ani prin care se permite legislativ Coaliției majoritare să schimbe cînd vor mușchii ei conducerea Agerpres mi se pare o neghiobie.

Te-ai fi așteptat ca, avînd în vedere că Proiectul venea de la un grup de senatori PSD, Biroul Permanent nici să nu ia în seamă proiectul, iar conducerea PSD, alarmată de pierderea timpului cu fleacuri, să-i ceară lui Lucian Romașcanu retragerea Proiectului.

Ei bine, Proiectul nu numai că n-a fost retras, dar în condițiile în care zeci de legi de o importanță capitală pentru administrarea țării zac în sertarele Senatului, el a parcurs toate procedurile pentru a fi supus votului și a fost supus votului cu o cu o viteză incredibilă.
Pe 14 iunie 2017 Proiectul e înregistrat la Senat. Pe 21 iunie 2017 e trimis la Consiliul Legislativ care dă aviz pozitiv pe 18 iulie 2017. Pe 4 septembrie 2017, imediat ce se deschide noua sesiune parlamentară, devine prioritate absolută a Senatului.
Astfel că pe 17 octombrie 2017, Proiectul intră în dezbaterea Comisiei de cultură și media a Senatului, după ce obținuse toate avizele, inclusiv cel al Guvernului.

Zadarnic șase organizatii pentru drepturile omului si libertatea presei – Reporteri fără Frontiere (Reporters sans frontieres), European Center for Press and Media Freedom, ActiveWatch (membra a Rețelelor Reporteri fără Frontiere și IFEX), Sindicatul Rom'n al Jurnalistilor – MediaSind (membră a Federației Internaționale a Jurnaliștilor), Centrul pentru Jurnalism Independent, Convenția Organizațiilor de Media – au cerut respingerea Proiectului și angajarea unei ample dezbateri privind statutul Agerpres.

Zadarnic Proiectul a fost criticat de OSCE, Federatia Europeana a Jurnalistilor, UNI Europa Media, Entertainments & Arts, Federatia Internationala a Muzicienilor, și de publicații ca New York Times, Washington Post, EuroNews, Foxnews, RFI.
Comisia de cultură și media a Senatului, condusă de gloriosul PSD-ist Radu Preda, îl aprobă fără să clipească, iar conducerea Senatului, în frunte cu Călin Popescu Tăriceanu, marele luptător pentru drepturile Omului, prin drepturile Omului înțelegîndu-se doar drepturile omului Tăriceanu, îi programează dezbaterea și votarea pe 30 octombrie 2017, cît mai repede cu putință.
Luni, 30 octombrie 2017, Legea e adoptată de Senat”, arată Cristoiu, pe blogul personal.

Jurnalistul consideră că cei de la PSD sunt preocupați doar de interesele de moment pentru schimbarea din funcție a unor oameni incomozi.

”Cum se explică neobișnuita concentrare a majorității Parlamentare zdrobitoare pe un Proiect de Lege redus la o simplă modificare a două articole?
Răspunsul ni-l dă un fapt semnificativ.
Pe 3 octombrie 2017, Comisia de Buget Finanțe a Senatului, condusă de Eugen Teodorovici, dă aviz favorabil, dar cu amendamente.
Amendamentele aparțin Nicoletei Ramona Dinu, din partea USR.
Fiind de acord cu demiterea directorului Agerpres de Parlament în urma respingerii Raportului anual, amendamentele introduc un criteriu al demiterii:

„Pentru neîndeplinirea obiectivelor cuantificabile prevăzute în strategia de dezvoltare a Agerpres.”

Excepționale, amendamentele au menirea de a preîntîmpina bunul plac al majorității PSD-ALDE în demiterea directorului Agerpres.

Știți ce s-a întîmplat cu aceste amendamente?
Au fost respinse de Comisia pentru Cultură și media condusă de gloriosul PSD-ist Radu Preda.
De ce-au fost respinse, deși – se vede limpede – erau absolut necesare?
Pentru că adoptarea lor făcea dificilă mîrșăvia PSD-istă care stă în spatele acestei Legi:
Aceea de a-l înlocui pe actualul director al Agerpres după bunul plac PSD-ist cu vreo nepoțică de-a lui Liviu Dragnea.

Ce face PSD cu majoritatea zdrobitoare dată de electorat ca să poată moderniza din temelii țara?

Cum ce face?
Adoptă legi prin care poate Liviu Dragnea poate face cadou șefii nepoțelelor dragi!”, susține Ion Cristoiu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.