Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ion Cristoiu, întrebare cheie: 'Să fie Viorica Dăncilă un politician de o rară abilitate?'

bzi.ro
cristoiu

În opinia jurnalistului Ion Cristoiu, noul președinte al PSD Viorica Dăncilă este un politician foarte abil care a reușit să jongleze între diferitele grupări din PSD doar pentru a își întări poziția în partid.

Evenimentul Zilei:

(...) Cine a avut interesul ca Marian Oprișan să fie scos pus la punct? În această perioadă complicată pentru Viorica Dăncilă, asemănătoare preluării Puterii de către Hrușciov după moartea lui Stalin, Viorica Dăncilă trebuie să jongleze între diferitele grupări din PSD. După opinia mea, ea e doar aparent influențată. În realitate, ea urmărește cu abilitate consolidarea propriei puteri. În aceste condiții, ea folosește o grupare împotriva celeilalte și invers. Cînd una din grupări crede c-a pus stăpînire pe ea, îi dă peste labe. Cum s-a întîmplat în cazul Grupării Stănescu. Cum s-a întîmplat apoi în cazul Grupării Oprișan. Un asemenea joc presupune nu numai talentul de a o face pe proasta, cum s-a întîmplat în cazul relației cu Liviu Dragnea, dar și sprijinul Serviciilor. La emisiunea Cătălinei Porumbel de la Antena 3, am abordat subiectul reținerea soacrei lui Viorel Hrebenciuc. A fost indiscutabil un mesaj dat de SRI lui Viorel Hrebenciuc să nu se mai amestece în bătălia pentru putere din PSD, bătălie pe care trebuie s-o arbitreze doar Coaliția SRI – SIE.
Viorica Dăncilă a ajuns rapid președinte al PSD. Și-a impus oamenii în echipa de conducere: Orlando Teodorovici și Mihai Fifor. Ca să reușești asta înseamnă să ai un talent de excepție în materie de abilitate. Să fie Viorica Dăncilă un politician de o rară abilitate sub acoperirea de Proastă?

Ziarul Financiar:

Şerban Nicolae, liderul senatorilor PSD, a ridicat puţin tensiunea atunci când a declarat că nu înţelege de ce liderii coaliţiei – Viorica Dăncilă şi Călin Popescu Tăriceanu – îl sprijină pe Isărescu, în condiţiile în care PSD, la începutul anului, a adus în discuţie acordarea unui nou mandat pentru Mugur Isărescu la BNR.
Dar Dragnea şi Vâlcov, liderii PSD nu mai sunt la putere, iar Şerban Nicolae a pierdut lupta pentru poziţia de preşedinte al PSD, poziţie câştigată lejer sâmbătă de Viorica Dăncilă.
Dacă Isărescu şi Florin Georgescu, guvernator şi prim-viceguvernator, şi-au asigurat poziţiile de la BNR, în următoarele zile vor mai fi negocieri între liderii partidelor pentru cele două posturi de viceguvernator şi cele 5 de membru ne-executiv în boardul BNR.
UDMR şi USR ar avea două posturi ne-executive asigurate şi vor să trimită la BNR doi economişti foarte tineri - Balint Csaba, 32 de ani, economistul anului 2018, cu cele mai bune previziuni macro-economice şi respectiv Cristian Popa, 33 de ani, director de investiţii la NN Pensii (a nu se confunda cu Cristian Popa, fostul viceguvernator al BNR) -, care au jumătate din vârsta lui Mugur Isărescu sau Florin Georgescu.
Dacă nu se va întâmpla ceva pe parcurs, miercuri, 3 iulie, Parlamentul va vota noul consiliu de administraţie al BNR pe următorii 5 ani, care va intra în funcţiune pe data de 1 octombrie, când expiră mandatul actualului Consiliu de Administraţie.
După votul din Parlament, ar trebui să înceapă lupta pentru noua conducere a BNR din 2024 când, cel mai probabil, Mugur Isărescu, care face 70 de ani în acest an, şi Florin Georgescu, care împlineşte 66 de ani, nu vor mai candida pentru un nou mandat.(Mai multe detalii AICI)

RFI:

Nu ştim dacă pacea planetară va avea de cîştigat după iniţiativa spontană a lui Donald Trump de a-l întîlni pe Kim Jong-un în zona demilitarizată a celor două Corei. Dar capitalul mediatic al preşedintelui american în vederea realegerii sale a avut în mod sigur de cîştigat.
"Diplomaţia lui Trump poate fi rezumată în două cuvinte: obiectiv realegerea." Analiza îi aparţine unui expert francez în geopolitică, Renaud Girard. El mai aminteşte, în cotidianul Le Figaro, că Donald Trump este adeptul unei diplomaţii non-conformise, iar pînă acum nu s-a îndepărtat de linia sa. Multilateralismul a fost aruncat la coşul de gunoi al istoriei. Trump serveşte interesele electoratului său şi ale evangheliştilor americani care îl sprijină, decretează sancţiuni fără să ezite (inclusiv împotriva aliaţilor săi tradiţionali)... Noul slogan de campanie al lui Trump este „keep America great”. E ca şi cum Trump ar spune „i-am redat Americii grandoarea în cursul primului meu mandat şi o voi menţine în cursul celui de-al doilea”.
In mod paradoxal, Trump, care s-a vrut un candidat anti-sistem, se află acum în fruntea „sistemului” dar vrea să cîştige sufragiile pentru încă patru ani la Casa Albă tot cu un discurs anti-sistem. Marea sa ambiţie, scrie Renaud Girard, este aceea de a fi reales pentru a demonstra că primul său mandat nu a fost un accident al democraţiei americane. Iar realegerea sa pare chiar inevitabilă, dat fiind că economia americană este în plină formă.(Mai multe detalii AICI)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.