DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Ionuţ Mişa, anunţ despre bugetul pe 208: 'Este construit pe o creştere de 5,5% şi un câştig mediu salarial lunar de 2.614 lei'

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Ionuț Mișa

Ministrul Finanţelor Publice, Ionuţ Mişa, a declarat, miercuri, că proiectul bugetului de stat pentru 2018 este construit pe o creştere economică de 5,5 %, un curs mediu de 4,55 de lei pe euro şi câştig mediu salarial lunar de 2.614 lei. "Principalele domenii avute în vedere la constituirea bugetului de stat sunt Sănătatea, Cercetarea şi majorarea investiţiilor publice, ca obiective principale. Proiectul de buget pentru anul viitor este construit, aşa cum menţionaţi, pe o creştere economică de 5,5 %, un curs mediu de 4,55 de lei pe euro şi câştig mediu salarial lunar de 2.614 lei", a declarat Ionuţ Mişa în deschiderea şedinţei de Guvern în care se discută proiectul bugetului de stat pentru 2018, conform Agerpres.

Ministrul Finanţelor Publice a menţionat că "deficitul bugetar cash este estimat la 2,97 % din PIB, în timp ce deficitul ESA este 2,96% din PIB, cu o încadrare astfel în ţinta de deficit bugetar de sub 3% din PIB, potrivit Tratatului de la Maastricht". "În proiectul de buget sunt prevăzute resursele necesare pentru majorările salariale potrivit calendarului stabilit prin legea salarizării unitare şi angajamentul creşterii punctului de pensie cu 10%", a spus Mişa.

Ministrul a adăugat că veniturile bugetare proiectate pentru 2018 sunt estimate la 287,5 miliarde lei, respectiv 31,7% din PIB. "Cele mai mari ponderi în totalul veniturilor bugetare în anul 2018 le înregistrează contribuţiile - cu 10,1%, urmate de TVA cu 6,8 %, accize - 3,3%, impozit pe salarii şi impozit pe venit de 2,3 % din PIB", a spus Mişa.

Ministrul a precizat că politica de cheltuieli vizează următoarele măsuri: "asigurarea unui nivel sustenabil pentru cheltuielile cu salariile şi pensiile în sectorul public; orientarea resurselor disponibile către investiţiile publice de antrenare în domeniile Infrastructură, Agricultură şi Dezvoltare rurală; reorientarea cheltuielilor de investiţii publice în vederea realizării unei treceri treptate la investiţiile finanţate integral din resurse naţionale la investiţii cofinanţate din fonduri europene; accelerarea ritmului de cheltuire a fondurilor europene pentru îmbunătăţirea ratei de absorbţie; continuarea finanţării schemelor de ajutor de stat şi în perioada 2018-2020 pentru a contribui la crearea de noi locuri de muncă, realizarea de investiţii care să utilizeze tehnologii noi, obţinerea de produse, servicii, tehnologii inovative, cu efect asupra creşterii economice şi asigurării stabilităţii macroeconomice".

Cheltuielile bugetare pentru anul 2018 sunt estimate la 314,5 miliarde lei, ceea ce reprezintă 34,6% din PIB, a precizat Mişa. "Cheltuielile cu asistenţa socială, având în vedere măsurile adoptate în domeniul pensiilor şi a majorării indemnizaţiei sociale pentru pensionari şi a unor drepturi de asistenţă socială, care ajung în anul 2018 la 98,6 miliarde lei, respectiv 10,9 % din PIB. Cheltuielile de personal vor însuma 81,2 miliarde lei, respectiv 8,9%, ceea ce înseamnă o creştere de 11,6 miliarde lei faţă de anul 2017, aceasta şi pe fondul aplicării Legii cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Bunurile şi serviciile însumează în anul 2018 39,9 miliarde lei, reprezentând 4,4% din PIB, în timp ce cheltuielile cu datoria publică înregistrează în anul 2018 12,1 miliarde lei, respectiv 1,3 % din PIB. Cheltuielile cu investiţiile înregistrează în anul 2018 38,5 miliarde lei, reprezentând 4,2% din PIB, având practic o creştere faţă de anul 2017 de 11,5 miliarde lei", a declarat ministrul Finanţelor Publice.

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.