Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iordania: Un scriitor, asasinat în faţa tribunalului unde era judecat pentru o caricatură anti-islam

aljazeera.com
Iordania

Un scriitor iordanian controversat, Nahed Hattar, a fost asasinat duminică în faţa unui tribunal din capitala ţării, Amman, unde era judecat pentru publicarea unei caricaturi considerate ofensatoare faţă de islam, a relatat agenţia oficială Petra, preluată de AFP. 

Hattar, în vârstă de 56 de ani, a fost ucis cu trei gloanţe, iar asasinul a fost arestat, indică Petra. 

Martori oculari au declarat pentru AFP că un bărbat a deschis focul asupra scriitorului în faţa tribunalului din Abdali - zona centrală nou construită din Amman -, unde Hattar urma să compară în faţa judecătorilor. 

Scriitorul, de religie creştină, un susţinător al preşedintelui sirian Bashar al-Assad, fusese arestat pe 13 august după ce postase pe contul său de Facebook o caricatură în care un jihadist era întins pe un pat în paradis, alături de două femei, fumând şi adresându-se lui Dumnezeu ca unui simplu servitor, cerându-i să-i aducă un pahar cu vin şi nuci caju. 

Caricatura era intitulată ''Dumnezeul Dawaesh'-ilor, cu aluzie la jihadiştii din Daesh (acronomul în limba arabă al Statului Islamic). 

Hattar a fost acuzat de autorităţi de 'incitare la disensiuni confesionale şi insultă' faţă de islam, fiind eliberat sub cauţiune la începutul lui septembrie. 

După ce a provocat un val de reacţii pe reţelele sociale, scriitorul a şters caricatura - al cărei autor nu era - din contul de Facebook. 

El a explicat că desenul îşi bătea joc 'de terorişti şi de modul în care ei şi-l imaginează pe Dumnezeu şi paradisul, şi că nu aduce în niciun caz atingere lui Dumnezeu'. 

Premierul iordanian Hani al-Malki i-a cerut ministrului de interne convocarea lui Harrat şi lansarea de proceduri judiciare împotriva lui. 

Iordania este membru activ al coaliţiei internaţionale conduse de SUA împotriva grupării Stat Islamic în Irak şi în Siria. 

Regatul haşemit se teme de mai mulţi ani de o contagiune a ameninţării jihadiste pe teritoriul său. Iordania a fost în această vară teatrul a două atentate, unul împotriva serviciilor de informaţii, soldat cu 5 morţi, şi altul, revendicat de SI, împotriva gărzilor de frontieră, în care au murit şapte persoane.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.