Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

IPJ Cluj, precizări în scandalul 'Lemne pentru șefii in Poliție'

112 politia politie

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Cluj vin cu precizări în scandalul 'Lemne pentru șefii in Poliție'. Activistul de mediu Daniel Bodnar a reclamat mai multe fapte ilegale care se petrec în județul Cluj, la poalele Munților Apuseni.

Activiștii de mediu au semnalat autorităților, sâmbătă, un camion care transporta lemn fără să aibă documente în SUMAL. Polițiștii au ajuns după mai mult de o oră, dar nu au verificat transportul. Autocamionul a intrat la o pensiune, unde sunt organizate conferințe ale polițiștilor.

Cu privire la informațiile apărute în spațiul public, referitoare la un transport ilegal de material lemnos, faptă sesizată la data de 23 septembrie 2023, Compartimentul Relaţii Publice este abilitat să comunice următoarele:

"La data de 23 septembrie a.c., prin intermediul unor apeluri la SNUAU 112, primite în jurul orei 11.20, 11.45, respectiv 14.10, un bărbat sesiza un transport de material lemnos transportat fără documentele prevăzute de lege, oprit în localitatea Valea Drăganului, din județul Cluj, pe o proprietate privată.

Polițiștii s-au deplasat la respectiva locație, unde li s-a prezentat un aviz letric, neîncărcat în aplicația SUMAL, în care era precizată o încărcătură de material lemnos tip tocătură, despre care șoferul ansamblului de vehicule a precizat că ar fi lemn vechi, provenit din dărâmarea unor construcții.

Menționăm că la acel moment, ansamblul de vehicule se afla parcat în curtea unei proprietăți private (fundație), proprietarul declarând inclusiv scris că nu permite accesul polițiștilor în interior, pentru continuarea verificării situației de fapt, aspect care a fost comunicat la acel moment reprezentanților unității de parchet.

De asemenea, precizăm că au fost efectuate controale de către polițiști, alături de reprezentanții Gărzii Forestiere Cluj, cu privire la legalitatea transportului și a provenienței respectivului materialului lemnos în mai multe locații, și anume la sediul depozitului de unde ar fi provenit materialul lemnos, din localitatea Tranișu, unde s-a constatat existența unei cantități de 14,57 mc material lemnos din specia molid, pentru care nu s-au prezentat documente de proveniență, context în care polițiștii au dispus confiscarea materialului lemnos evaluat la suma de 2.500 de lei, și sancționarea contravențională a agentului economic cu amendă în valoare de 5.000 de lei.

În continuare, s-a procedat la efectuarea de controale la alte două locații, respectiv la locația de unde s-ar fi preluat tocătura - clădire veche din lemn, demolată, situată în localitatea Mărgău, precum și la locația unde a fost transportată tocătura - proprietatea privată din Valea Drăganului, unde s-a efectuat cercetarea la fața locului cu personalul silvic specializat.

Alături de aceștia, s-a constatat că materialul lemnos – tocătura transportată se afla în camera centralei de încălzire a imobilului, având aspect de lemn vechi provenit din demolarea unor construcții.

Polițiștii orașului Huedin au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de transport cu orice mijloace de transport al materialelor lemnoase, în volum de peste 10 mc, neînsoțite de documentele specifice de transport, urmând a fi audiate alte persoane în cauză și a se dispune măsuri legale, sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Huedin.

Referitor la locația din Valea Drăganului, aparținând unei fundații creștine, facem precizarea că Inspectoratul de Poliție Județean Cluj nu a organizat, respectiv nu a susținut organizarea de evenimente, conferințe sau întâlniri ale polițiștilor.

Menționăm și faptul că la nivelul Poliției orașului Huedin și al Secției 8 Poliție Rurală Huedin, de la începutul anului 2023 au fost întocmite 6 dosare penale privind infracțiunea de transport materiale lemnoase în volum de peste 10 m3 neînsoțite de documente specifice de transport, faptă prevăzută și pedepsită de Legea 46/2008 (Codul Silvic). În cadrul acestor dosare penale au fost dispuse măsuri de indisponibilizare și ridicare, pe bază de ordonanță, a 6 mijloace de transport, valoarea vehiculelor indisponibilizate fiind evaluată la peste 200.000 de euro.

Totodată, în primele 9 luni ale anului 2023, în cadrul acțiunilor derulate de polițiști în scopul protejării resurselor forestiere, prevenirii și combaterii activităților economice de exploatare a masei lemnoase, au fost întocmite 111 procese verbale de constatare a contravențiilor silvice prin care s-au aplicat 125 de sancțiuni contravenționale la Legea nr. 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, în valoare totală de 252.005 de lei.

În acest context a fost dispusă confiscarea unui volum de 613,99 m3 material lemnos, din care cherestea 164,38 m3, lemn rotund de lucru 313,16 m3 și lemn de foc în cantitate de 136,16 m3".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.