Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

IPJ Sibiu se disculcă în cazul ursului ucis: 'Prima dată a fost împuşcat cu tranchilizant'

oradesibiu.ro
urs impuscat

Ursul care a fost ucis miercuri la Sibiu a fost împuşcat prima dată cu tranchilizant de către un veterinar de la Grădina Zoologică, dar fără succes, iar după o jumătate de oră un vânător chemat în ajutor de poliţişti a omorât animalul, care se afla în curtea unei fabrici de mobilă, în imediata apropiere a oamenilor, putând să le pună viaţa în pericol, a precizat joi, pentru Agerpres, Tiberiu Ivancea, şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Sibiu.

În momentul uciderii ursului, la fabrica de mobilă erau la muncă 50 de muncitori, potrivit prefectului judeţului Sibiu, Cristian Roman. "Unul dintre cei doi veterinari chemaţi de noi a reuşit, în Oraşul de Jos, într-o curte, în care se băgase ursul la un moment dat, a reuşit să intre şi l-a împuşcat de aproape, de la maxim 10 metri, zice omul. L-a lovit cu tranchilizantul, ursul a căzut peste nişte ghivece, ca urmare a şocului, nu că l-a tranchilizat. S-a ridicat imediat şi a venit spre el, dând semne că vrea să-l atace. Omul a ieşit şi a tras poarta după el. Ulterior, am găsit seringa la faţa locului, dovada că a fost tranchilizat. Ursul a fost tranchilizat cu cel puţin o jumătate de oră înainte să fie împuşcat, ceea ce înseamnă că tranchilizantul nu şi-a făcut efectul", a declarat Tiberiu Ivancea, şeful IPJ Sibiu.

În afară de acul tranchilizant găsit de poliţişti la faţa locului, nu mai există altă dovadă că ursul a fost tranchilizat, decât cuvântul veterinarului care a tras, pentru că animalul a fost incinerat la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sibiu, potrivit legii. Întrebat cine a dat ordinul să fie împuşcat ursul, şeful IPJ Sibiu a spus că un poliţist din subordinea sa şi că el consideră că măsura a fost corectă, pentru a proteja oamenii aflaţi la faţa locului, care erau în pericol să fie atacaţi. "Când a fost împuşcat ursul, nu exista în apropiere nimeni cu puşcă cu tranchilizant, pentru că cei doi de la Zoo se despărţiseră în două echipe de căutare şi unul dintre ei venise ulterior", a menţionat şeful IPJ Sibiu.

În evidenţa IPJ Sibiu există patru puşti cu tranchilizante deţinute legal în municipiul Sibiu, din care două sunt cele din dotarea celor doi veterinari din parcul zoo din oraş şi alte două care stau în rastel la Primărie şi nu le foloseşte nimeni. "În Sibiu sunt deţinute legal patru arme cu tranchilizant, două sunt la Grădina Zoologică, celelalte două sunt la Primărie, la Departamentul de Situaţii de Urgenţă, stau în rastel, nu le foloseşte nimeni", a explicat Tiberiu Ivancea. Veterinarii de la Zoo folosesc puştile cu tranchilizant pentru animalele din Grădina Zoologică, iar ei au fost chemaţi de poliţişti în ajutor pentru că nu exista nimeni care să aibă o asemenea puşcă în Sibiu. În mod normal, aceşti veterinari pot folosi puştile din dotare doar pentru un animal evadat de la Zoo, cum a fost cazul tigroaicei ucise în urmă cu cinci ani. Ursul omorât miercuri, după mai multe ore în care s-a plimbat prin oraş, fără să atace vreun om, era un exemplar în vârstă de 5-6 ani, sănătos, după primele analize, a anunţat joi, Dan Lazăr-Fărcaş, directorul DSVSA.

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor va sesiza Inspectoratul General de Poliţie Sibiu în vederea demarării unei anchete care să stabilească în mod clar condiţiile în care a fost ucis ursul apărut pe străzile din Sibiu. Prefectul judeţului Sibiu a promis joi, într-o conferinţă de presă, că se va crea o procedură clară în judeţ, pentru situaţiile în care mai sunt găsite animale sălbatice în oraş. "Îmi exprim regretul pentru faptul că echipa care a gestionat cazul de prindere a ursului ajuns ieri în oraş nu a reuşit să îi salveze viaţa. Totodată, este important că niciun om nu a fost rănit, cu toate că un animal sălbatic matur, în vârstă de aproximativ 6 ani şi cântărind 176 de kilograme, s-a aflat liber timp de 3 ore prin cele mai populate zone ale oraşului. Precizez că nu am avut niciun fel de implicare în luarea deciziei de împuşcare a ursului, având în vedere că operaţiunea a fost coordonată de Inspectoratul Judeţean de Poliţie. Faptul că ursul a fost împuşcat mi-a fost adus la cunoştinţă telefonic, în timp ce mă deplasam spre locul unde a fost localizat animalul. Înţeleg valul de compasiune şi de revoltă care s-a creat în mediul public şi, având în vedere că în prezent este un vid legislativ, voi face toate demersurile pentru ca pe viitor să existe la nivelul judeţului Sibiu o procedură clară de acţiune pentru astfel de situaţii", a precizat prefectul Sibiului, Cristian Roman. Uciderea ursului face obiectul unui dosar penal la Sibiu. Există şi o plângere penală înregistrată la Parchetul General, prin care Federaţia pentru Protecţia Animalelor şi Mediului (FPAM) reclamă infracţiunile de cruzime faţă de animale şi omorârea acestora cu intenţie, braconaj, abuz în serviciu, dar şi complicitate la aceste infracţiuni.

Deocamdată, în Sibiu, Teatrul pentru Copii "Gong" este iluminat în roşu în amintirea ursului ucis şi se întocmesc mai multe rapoarte la instituţiile deconcentrate, către prefect, în care fiecare explică cum a acţionat în acest caz. Vineri seara, în Piaţa Mare din Sibiu, sute de sibieni şi-au anunţat prezenţa, pe Facebook, la un protest al Asociaţiei "România fără ei", prin care cere demisia autorităţilor care au luat decizia de a ucide ursul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.