Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ipoteză șoc: Ce ar fi făcut Statul Islamic în Irak

teroristi jihadisti statul islamic

Gaz muştar a fost folosit în luna august în Irak, în timpul unui atac în două oraşe din apropiere de Erbil, capitala Kurdistanului, au declarat luni surse apropiate Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), relatează AFP.

'Rezultatele testelor au confirmat utilizarea gazului muştar', au afirmat sursele, sub rezerva anonimatului. Potrivit guvernului regiunii autonome Kurdistanul irakian, Statul Islamic a lansat cincizeci de obuze de mortieră asupra oraşelor Gweyr şi Makhmur, la sud-vest de Erbil. Circa patruzeci dintre aceste explozii ar fi degajat o pulbere albă şi un lichid negru, a afirmat atunci Ministerul Afacerilor Peshmerga.

Treizeci şi cinci de luptători au inhalat un gaz toxic şi unii dintre ei au fost transferaţi în afara ţării pentru a primi îngrijiri medicale, a spus el. Guvernul acestei regiuni autonome a afirmat în luna octombrie că testele de sânge efectuate în cazul acestor luptători au confirmat prezenţa unor 'urme de gaz muştar".

OIAC a refuzat să confirme informaţia. 'La solicitarea guvernului irakian, directorul general a trimis o echipă de experţi pentru a ajuta Irakul în investigaţia privind posibila utilizare de arme chimice pe teritoriul sau", a declarat purtătorul de cuvânt al organizaţiei, Malik Ellahi. Echipa şi-a încheiat misiunea şi a transmis rezultatele investigaţiei sale guvernului irakian, care va publica rezultatele oficiale ale anchetei, a adăugat el, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.