Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

IPS Irineu a binecuvântat clădirea primei şcoli româneşti din Târgu Mureş, care va deveni şcoală parohială

Basilica
Arhiepiscop Irineu Alba Iulia

Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a binecuvântat luni clădirea unde a funcţionat prima şcoală românească din Municipiul Târgu Mureş, informează eparhia. Aparţinând parohiei Târgu Mureş I, clădirea restaurată va deservi drept şcoală pentru comunitatea parohială, sub coordonarea părintelui Claudiu Nicoară.

Copiii înscrişi vor fi organizaţi pe două grupe de studiu: grupa mică, cu vârste între 3 și 5 ani, și grupa mare, rezervată școlarilor cu vârsta până la 12 ani. Programul școlii parohiale se desfăşoară, în prezent, în duminici și sărbători, conform basilica.ro.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de protopsalții arhid. Mihail Bucă și arhid. Vlad Roșu din București, împreună cu Grupul psaltic „Anastasios”, format din medici și studenți ai Universității de Medicină și Farmacie din Târgu-Mureș.

Şcoala românească din Târgu-Mureş

Prima școală românească din municipiul Târgu-Mureș a funcționat între anii 1765-1907. Ordinul Guvernului din 24 aprilie 1768 este primul document care menționează existența acestei clădiri modeste, în care copiii învățau să scrie în limba română.

Gheorghe Maior, tatăl celebrului cărturar Petru Maior, a fost unul dintre profesorii care au activat în școală. Începând cu anul 1912, clădirea a fost transformată în casă de locuit pentru cântăreții bisericii și, apoi, pentru oamenii de serviciu.

Perioada cuprinsă între anii 1988-1990 este semnificativă pentru istoria acestui edificiu, întrucât au loc reparații capitale, clădirea veche fiind practic reconstruită; se păstrează doar dimensiunile originale și unele elemente arhitecturale.

Între anii 1994-2001, clădirea școlii este întrebuințată drept sediu pentru Liga Tinerilor Creștini Ortodocși Români din Târgu-Mureș, după care rămâne neutilizată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.