Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

IPS Irineu a oficiat tunderea în monahism a două surori ale Mănăstirii 'Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul' din Mureș

basilica.ro

Arhiepiscopul Irineu al Alba Iuliei a oficiat tunderea în monahism a două surori ale Mănăstirii „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” de la Cipăieni, județul Mureș.

Maicile Ioana și Irina s-au pregătit pentru primirea îngerescului chip al viețuirii monahale timp de peste două decenii, sub povățuirea vrednicului de pomenire Arhimandritul Ioan Iovan, iar mai apoi sub oblăduirea părintelui Ilie Ovidiu Văcar, duhovnicul Mănăstirii de la Cipăieni, notează Arhiepiscopia Alba Iuliei, potrivit Basilica.ro.

În acest context, reflectând asupra stăruinței celor doi orbi despre care se vorbește în textul evanghelic al Duminicii a șaptea după Rusalii, Arhiepiscopul Irineu a subliniat că „Noi, creștinii, trebuie să cunoaștem faptul că pentru a reuși în viață trebuie să fim stăruitori în efort, să ne angajăm în lupta cea bună”.

„Dacă în întrecerile sportive alergătorii în stadion primesc medalii perisabile, pe atleții lui Hristos, pe olimpicii Bisericii creștine, îi așteaptă «cununa nestricăcioasă», precum ne asigură Sfântul Apostol Pavel. Dar pentru a reuși să fim martori curajoși și biruitori ai Evangheliei mântuirii, este necesar să perseverăm în rugăciune, să ne antrenăm în virtute și să-L urmăm în toate pe Hristos. El este adevăratul Atlet Care l-a înfrânt pe satana și a învins moartea, dăruindu-ne tuturor iertarea păcatelor și viață veșnică”.

Mănăstirea Cipăieni, comuna Sânger este cunoscută de localnici ca Mănăstirea „Sfântul Ilie” de la Sânger-Chimitelnic (dupa vechea denumire a satului). Tradiția consemneaza că pe acele locuri ar fi existat în trecutul îndepărtato mănăstire impresionantă.

Începuturile noii mănăstiri sunt recente. Între anii 1994 – 2001, la inițiativa preotului Ioan Lazăr, cândva paroh în satul Chimitelnic, s-au ridicat clădirile actuale: biserica, stăreția (corpul de chilii) și altarul de vară. Apoi, între 2001 – 2008, mănăstirea a fost abandonată, din lipsă de personal monahal, înainte de a finalizarea completă a lucrărilor.

În 2010, au fost demarate ample lucrări de reabilitare și renovare a bisericii și a anexelor, realizate prin jertfa părintelui duhovnic Ilie Ovidiu Văcar, a maicii starețe Varvara Habic și a numeroși credincioși. Începând cu anul 2017, au fost începute lucrările de pictură în tehnica fresco a interiorului locașului.

Cadrul pitoresc al locului, nu departe de salba de lacuri de la Zau de Câmpie, face ca mănăstirea să fie preferată de cei care caută liniște și reconfortare sufletească.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.