Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Irak. Familiile membrilor ISIS sunt PEDEPSITE COLECTIV - raport HRW

reuters
mosul

Organizaţia nonguvernamentală Human Rights Watch (HRW) a acuzat forţele de securitate irakiene că au mutat forţat cel puţin 170 de familii ale unor presupuşi membri ai Statului Islamic într-un "centru de reabilitare" cu regim închis, ca formă de pedeapsă colectivă, transmite joi agenţia Reuters, potrivit agerpres.

Autorităţile irakiene "nu trebuie să pedepsească familii întregi din cauza faptelor unor membri ai acestora", a spus Lama Fakih, director adjunct al HRW pentru Orientul Mijlociu. Potrivit acesteia, "astfel de măsuri abuzive reprezintă crime de război şi sabotează eforturile de a promova reconcilierea în zonele recucerite de la Statul Islamic".

ALERTĂ teroristă în cantonamentul lui Real Madrid din SUA. UCLA a fost evacuată - VIDEO

Armata irakiană nu a comentat deocamdată constatările HRW, care vin în contextul în care luni premierul irakian Haider Al-Abadi a declarat victoria la Mosul, la trei ani după ce luptătorii Statului Islamic au preluat controlul asupra oraşului din nordul Irakului.

Confruntate cu misiunea de a preveni atacuri revanşarde împotriva celor apropiaţi de Statul Islamic, autorităţile irakiene au deschis un prim aşa-zis centru de "reabilitare" la Bartalla, la est de Mosul. Potrivit Human Rights Watch, deşi scopul oficial este de a permite reabilitarea psihologică şi ideologică, "taberele pentru aşa-zisele familii ale SI nu au nimic de-a face cu reabilitarea, constituind de facto centre de detenţie pentru adulţi şi copii care nu au fost acuzaţi de nicio infracţiune". "Aceste familii ar trebui să poată pleca după libera alegere acolo unde pot trăi în siguranţă", a subliniat Lama Fakih.

Organizaţia menţionează că astfel de "mutări forţate şi detenţii arbitrare" au avut loc în mare parte din teritoriul irakian, "în guvernoratele Anbar (vest), Babil (centru), Diyala (est), Salah al-Din (centru) şi Ninive (nord), afectând în total sute de familii".

Polemici aprinse în Suedia după ce un imigrant A UCIS cinci oameni în Stockholm

"Forţele de securitate şi militare irakiene nu au făcut suficient pentru a opri aceste abuzuri şi în unele cazuri chiar au participat la ele", mai acuză HRW.

Organizaţia a vizitat tabăra de la Bartalla, unde a discutat cu 14 familii având până la 18 membri, care au relatat că au fost aduşi de forţele de securitate irakiene şi sunt ţinuţi acolo de poliţie împotriva voinţei lor, fiind acuzaţi că au rude asociate cu Statul Islamic. Asistenţii medicali de la centru afirmă că cel puţin 10 femei şi copii au murit în timpul transferului sau în tabără, în cea mai mare parte din cauza deshidratării, a mai consemnat organizaţia pentru drepturile omului

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.