Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iranul investește masiv în apărarea civilă pentru a contracara orice posibil atac străin

Wikimedia Commons
Iran steag

Iranul a echipat 51 de orașe cu sisteme de apărare civilă, inclusiv cu echipamente ale apărării aeriene, pentru a contracara orice posibil atac străin, au declarat sâmbătă oficiali militari, pe fondul unei escaladări a tensiunilor cu Israelul și Statele Unite ale Americi, potrivit Reuters.

Echipamentele de apărare civilă vor permite Iranului „să identifice și să monitorizeze amenințările prin utilizarea unui software non-stop în funcție de tipul de amenințare și de risc", a declarat ministrul adjunct al apărării, generalul de brigadă Mehdi Farahi, citat de presa iraniană.

„În aceste zile, în funcție de puterea țărilor, forma luptelor a devenit mai complicată", a declarat Farahi, adăugând că formele hibride de război, inclusiv atacurile cibernetice, biologice și radioactive, au înlocuit războaiele clasice. El nu a numit țările care ar putea amenința Iranul, potrivit Mediafax.

În paralel, generalul de brigadă Qader Rahimzadeh, comandantul cartierului general de apărare aeriană, a declarat că gradul de pregătire a forțelor sale a ajuns la cel mai ridicat nivel.

„Spațiul aerian al țării este astăzi cel mai sigur pentru zborurile autorizate și cel mai nesigur pentru potențialii agresori", a declarat Rahimzadeh, citat de agenția de știri Mehr.

Iranul a acuzat Israelul și SUA de atacuri cibernetice în ultimii ani, care au afectat infrastructura țării. De asemenea, Iranul a acuzat Israelul, care nu a confirmat și nici nu a negat responsabilitatea, de sabotarea instalațiilor sale nucleare.

De asemenea, tensiunile militare dintre SUA și Iran afectează de mult timp regiunea. În cel mai recent incident, produs la începutul acestei săptămâni, Iranul a capturat drone militare americane în Marea Roșie.

Marți, Marina americană a declarat că a dejucat o tentativă a forțelor navale ale Gardienilor Revoluției din Iran de a captura o navă de suprafață fără pilot la bord, operată de Flota a 5-a americană în Golf. Iranul a declarat că drona reprezenta un pericol pentru traficul maritim.

Separat, mass-media de stat a anunțat că forțele de securitate din nordul Iranului au arestat 12 adepți ai credinței Baha'i interzise. Republica Islamică consideră credința Baha'i o ramură eretică a islamului și îi acuză pe adepții săi de legături cu Israelul, deoarece un sanctuar proncipal, construit în urmă cu mai mult de un secol, se află în Israel.

Grupuri pentru drepturile omului, inclusiv Amnesty International, au denunțat o intensificare a atacurilor asupra minorității religioase în ultimele luni, cu zeci de arestări și distrugerea de case.

Adepții Baha'i spun că sute de credincioși au fost încarcerați și executați de la revoluția islamică din Iran din 1979. Guvernul iranian neagă că a deținut sau executat persoane pentru credința lor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.