Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iranul continuă să îşi extindă programul nuclear, în ciuda apropiatei reluări a negocierilor la Viena

CGTN America
nuclear deal

Iranul continuă să îşi extindă programul nuclear în pofida apropiatei reluări a negocierilor cu privire la acordul internaţional semnat în 2015 la Viena, transmite vineri dpa, citând mass-media de la Teheran, potrivit Agerpres.

'Am produs şi stocat până acum peste 210 kg de uraniu îmbogăţit la 20% şi 25 kg de uraniu îmbogăţit la 60%', a declarat purtătorul de cuvânt al Organizaţiei iraniene pentru energie atomică (OIEA), Behrouz Kamalvandi, citat de agenţia Fars.

El a subliniat că este vorba despre o mare realizare tehnologică pentru ţara sa şi că nimeni nu poate lua această cunoaştere Iranului.

Progresele anunţate vineri constituie o încălcare clară a condiţiilor stipulate în acordul internaţional din 2015 de la Viena, potrivit cărora Iranul este autorizat să îmbogăţească uraniu sub nivelul de 4%.

Teheranul susţine chiar că dispune de capacitatea tehnică de a îmbogăţi uraniu până la 90%, nivel ce permite producerea armei nucleare.

În acelaşi timp, Republica islamică afirmă în mod repetat că se opune, din motive religioase, producerii oricăror arme de distrugere în masă.

Pe 29 noiembrie urmează să se reia la Viena negocierile cu privire la salvarea acordului nuclear din 2015, întrerupte după alegerile prezidenţiale din iunie şi schimbarea de guvern de la Teheran.

La Viena, Uniunea Europeană şi părţile rămase în acord - China, Rusia, Franţa, Marea Britanie şi Germania - încearcă să obţină revenirea Statelor Unite în înţelegere şi respectarea de către Iran a obligaţiilor tehnice asumate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.