Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iranul exclude varianta unui sabotaj în cazul exploziei unei rachete purtătoare de sateliți

www.aljazeera.com
avion prăbușit Iran

Un reprezentant al Administrației de la Teheran a afirmat luni că explozia unei rachete pentru plasarea pe orbită a sateliților a fost cauzată de o "eroare tehnică" și afirmat că autoritățile exclud varianta unui sabotaj în cazul incidentului produs săptămâna trecută în nordul Iranului, scrie Mediafax.

Aceasta este prima confirmare oficială din partea Iranului a exploziei de joi de la Centrul spațial Imam Khomeini din provincia Semnan, produsă în cursul pregătirilor pentru lansarea unei rachete ce urma să plaseze un satelit pe orbită, relatează postul Al Jazeera.

Este al treilea eșec înregistrat în cursul lansării unei rachete de la centrul spațial din nordul țării, fapt ce a stârnit suspiciuni privind posibilitatea unor acțiuni de sabotaj ce ar viza programul spațial iranian.

Însă ipoteza a fost respinsă de reprezentantul Administrației iraniene, Ali Rabiei, care a explicat că incidentul a fost cauzat de o "eroare tehnică".

"Explozia s-a produs pe platforma de lansare și un satelit nu fusese încă transferat pe platforma de lansare", a adăugat Rabiei.

De asemenea, Rabiei a denunțat și mesajul postat pe Twitter de președintele SUA, Donald Trump, în legătură cu acest incident.

"Nu înțelegem de ce, cu entuziasm, președintele american scrie mesaje pe Twitter și postează imagini din satelit. Acest lucru nu este de înțeles", a afirmat oficialul iranian. "Poate că din cauza lipsei unor subiecte legate de Iran ridică astfel de probleme", a completat Rabiei.

Președintele american Donald Trump a transmis, vineri, că Statele Unite nu sunt implicate în explozia la sol a unei rachete iraniene care transporta sateliți și a urat succes Teheranului în stabilirea cauzelor accidentului.

"Statele Unite nu au fost implicate în accidentul catastrofal din timpul pregătirilor finale pentru lansarea vehiculului spațial Safir la Platforma de Lansare Unu Semnan din Iran. Urez Iranului toate cele bune și mult noroc în stabilirea a ceea ce s-a întâmplat la Platforma Unu", a scris președintele american pe Twitter.

Mesajul liderului de la Casa Albă a fost însoțit de o imagine cu locul unde s-a produs incidentul. Imaginea pare să fi fost realizată de un satelit american de spionaj.

Statele Unite susțin că lansările de sateliți de către Iran sfidează o rezoluție a Consiliului de Securitate ONU prin care se cere Teheranului să nu întreprindă activități care au legătură cu rachetele balistice capabile să fie echipate cu focoase nucleare.

Relaţiile Statelor Unite cu Iranul sunt tensionate din cauza sancţiunilor impuse de Administraţia Donald Trump după retragerea din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Teheranul. Preşedintele SUA vrea limitarea activităţilor nucleare şi balistice iraniene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.