Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iranul, mărul discordiei între SUA şi Uniunea Europeană

iran, sua

SUA au refuzat joi să-şi flexibilizeze la ONU poziţia faţă de acordul nuclear cu Iranul, în timp ce ţările europene şi-au exprimat sprijinul ferm în favoarea acestuia, notează DPA, conform agerpres.

Ambasadoarea SUA la Naţiunile Unite, Nikki Haley, a evocat în acest context că administraţia americană este pe cale de a reexamina acordul nuclear, calificat drept "dezastruos" de către preşedintele Donald Trump, informează vineri AFP.

Citeşte şi: SUA au CONFISCAT un zgârie-nori din inima Manhattan-ului, controlat de Iran - FOTO

Ambasadoarea americană a acuzat Teheranul de "încălcarea în mod repetat şi deliberat" a rezoluţiei ONU care aprobă acordul nuclear din 2015, fără ca Consiliul de Securitate să se sesizeze.

Nikki Haley a subliniat că "tiruri repetate cu rachete balistice, contrabanda demonstrată cu arme", achiziţii de tehnologie a rachetelor şi încălcarea unei interdicţii de călătorie impusă unor responsabili militari iranieni reprezintă probe că Iranul nu îşi respectă obligaţiile internaţionale.

"Consiliul de Securitate nu a luat măsurile minime pentru a răspunde acestor încălcări", a declarat diplomata americană în cadrul unei reuniuni a Consiliului consacrate Iranului. "Aceste măsuri sunt impuse pentru un motiv. Acest consiliu trebuia să le facă respectate", a adăugat ea.

Consiliul de Securitate a aprobat în urmă cu doi ani acordul nuclear între Iran şi şase puteri mondiale, care ridică unele sancţiuni economice în schimbul unor restricţionări la programul nuclear al Iranului cu scopul de a garanta natura sa exclusiv paşnică.

Rezoluţia cere în special Iranului să nu testeze rachete balistice capabile să transporte o încărcătură nucleară. Un embargo asupra armelor rămâne de asemenea în vigoare.

Citeşte şi: Fostul secretar american de stat Henry Kissinger, primit de preşedintele rus, Vladimir Putin

Consiliul de Securitate era divizat în legătură cu stabilirea faptului dacă lansarea de către Iran a unei rachete cu rază medie de acţiune în ianuarie 2017 constituia sau nu o încălcare a rezoluţiei, a remarcat şeful pentru afaceri politice al ONU, Jeffrey Feltman.

De asemenea, după examinarea unui transport de arme capturat de Franţa în Oceanul Indian în martie 2016, experţii ONU au confirmat că aceste arme erau "de provenienţă iraniană şi expediate din Iran", a mai spus Feltman.

Cu toate acestea, oficialul ONU şi-a exprimat satisfacţia faţă de acest acord, vorbind despre o "reuşită diplomatică", în timp ce ambasadorul Uniunii Europene, Joao Vale de Almeida, a declarat că acordul este un "pilon al agendei internaţionale de neproliferare" nucleară care "trebuie păstrat şi aplicat pe deplin".

Planul Comun şi Cuprinzător de Acţiune (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA), aşa cum este cunoscut oficial acordul nuclear cu Iranul, reprezintă un "succes remarcabil", a spus şi ambasadorul Germaniei la Naţiunile Unite, Harald Braun.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.