Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iranul respinge vizita șefului AIEA, în martie, în urma acuzațiilor / Teheranul propune o nouă dată

Israel Radar
nuclear iran

Responsabilul pe probleme nucleare din partea Iranului, Mohammad Eslami, a respins miercuri sugestia că şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, va vizita Iranul în martie, dar l-a invitat în schimb pe acesta la o conferinţă la Teheran în luna mai, potrivit Reuters, scrie AGERPRES.

Grossi a declarat săptămâna aceasta că Iranul continuă să îmbogăţească uraniu cu mult peste nevoile de utilizare nucleară comercială şi a precizat că intenţionează să viziteze Teheranul luna viitoare pentru a aborda relaţiile dintre AIEA şi Republica Islamică.

Dar Mohammad Eslami a spus că o vizită luna viitoare este puţin probabilă din cauza unui "program încărcat", fără a oferi clarificări suplimentare. "Interacţiunile Iranului cu AIEA continuă ca de obicei şi au loc discuţii pentru a rezolva ambiguităţile şi pentru a dezvolta cooperarea", a declarat el la o conferinţă de presă săptămânală la Teheran.

Eslami a spus că Grossi a fost invitat să participe la prima conferinţă internaţională privind energia nucleară a Iranului în luna mai.

Vorbind luni pentru Reuters, Grossi a declarat că, deşi ritmul de îmbogăţire a uraniului a încetinit uşor de la sfârşitul anului trecut, Iranul încă face acest lucru la o rată ridicată de aproximativ 7 kg de uraniu pe lună la o puritate de 60%.

Îmbogăţirea la 60% aduce uraniul aproape de gradul de arme şi nu este necesară pentru utilizarea comercială în producţia de energie nucleară. Iranul neagă că ar căuta să dezvolte arme nucleare, dar niciun alt stat nu a îmbogăţit uraniul la acest nivel fără să le producă.

Conform unui acord defunct din 2015 cu marile puteri, Iranul poate îmbogăţi uraniu doar la 3,67%. După ce preşedintele american de atunci, Donald Trump, a retras SUA din acest acord în 2018 şi a reimpus sancţiuni, Iranul a încălcat şi a depăşit cu mult restricţiile nucleare ale acordului.

Organismul de supraveghere nucleară al ONU a transmis că acordul nuclear din 2015 "este aproape dezintegrat".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.