Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iranul revendică o lovitură în Kurdistanul irakian împotriva unui 'grup de teroriști'

Al Jazeera
Irak kurdistan kirkuk

Gardienii Revoluţiei iraniene au anunţat vineri că au lovit presupuşi "terorişti" în Kurdistanul irakian vecin, ucigând şi rănind mai mulţi dintre ei, informează France Presse, potrivit agerpres.ro.

"Ca urmare a unor acte de terorism comise de grupuri antirevoluţionare în vestul şi nord-vestul ţării (...), tabere şi centre de antrenament ale teroriştilor au fost atacate începând de miercuri" cu ajutorul rachetelor, dronelor şi artileriei, a declarat într-un comunicat armata ideologică iraniană.

Gardienii Revoluţiei nu au indicat numele grupului vizat.

Potrivit primarului oraşului irakian Sidekan, Ehsan Shalabi, "lovitura a vizat Partidul Democrat al Kurdistanului Iranian (PDKI)" - instalat în Kurdistanul irakian şi considerat de Teheran o organizaţie teroristă.

Un "civil a murit joi şi doi membri ai aceleiaşi familii au fost răniţi după ce o rachetă a lovit câmpul lor", a spus el.

Gardienii Revoluţiei au asigurat că grupurile vizate au încercat să folosească "săteni ca scuturi umane" şi au cerut locuitorilor din "Kurdistanul irakian să ia distanţă faţă de taberele teroriste".

Citește și: SONDAJ CURS - Clasamentul prezidențiabililor: surprize în topul încrederii

Ei au adăugat că Iranul a avertizat autorităţile din Kurdistanul irakian să nu permită "grupurilor teroriste" să stabilească tabere de operaţiuni şi antrenament aproape de graniţa iraniană, dar acest avertisment "nu a fost luat în considerare".

Iranul a lovit în septembrie 2018 cartierul general al PDKI, cel mai vechi partid separatist kurd din Iran, ucigând 15 persoane. Interzis după Revoluţia Islamică din 1979, PDKI pare să fi reluat operaţiunile pe teritoriul iranian începând din 2016, după un lung armistiţiu.

Armata ideologică iraniană a declarat vineri că a efectuat aceste noi lovituri mai ales ca represalii pentru moartea a trei dintre membrii săi într-un atac asupra vehiculului lor comis marţi de "terorişti".

Joi, Gardienii Revoluţiei au anunţat că au ucis cinci presupuşi "terorişti" care ar fi încercat să pătrundă pe teritoriul iranian la "frontierele occidentale", într-o confruntare în vestul ţării, aproape de graniţa cu Irakul.

Iranul se confruntă de aproape 40 de ani cu activişti kurzi, care folosesc baze situate în Kurdistanul irakian pentru a efectua atacuri împotriva Gardienilor Revoluţiei şi instituţiilor de pe teritoriul iranian.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.