Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iranul va continua să exporte petrol, în ciuda sancțiunilor americane

Agerpres
iran petrol

Un plan american de a reduce la zero exporturile Iranului de petrol nu vor avea succes, a ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif miercuri, la o zi după ce Statele Unite au reimpus sancţiuni economice Iranului în urma retragerii acordului în dosarul nuclear iranian, relatează Reuters preluată de news.ro

Oficiali americani au insistat în ultima perioadă că obiectivul lor este să exercite presiuni asupra unor ţări pentru a le determina să nu mai cumpere petrol de la Iran, cu scopul de obliga Teheranul să pună capăt programelor nuclear şi balistic şi implicării sale în conflicte regionale în Siria şi Irak.

”Dacă americanii vor să-şi păstreze în minte această idee simplă şi imposibilă, ar trebui să ţină cont de consecinţe”, a declarat Zarif unui ziar iranian.

”Ei nu pot să creadă că Iranul nu va mai exporta petrol, iar alţii vor exporta”, a spus el.

Preşedintele Hassan Rouhani a sugerat luna trecută că Iranul ar putea să blocheze Strâmtoarea Ormuz, o importantă rută de transport de petrol, în cazul în care Statele Unite încearcă să oprească exportul de petrol al Republicii islamice.

Preşedintele american Donald Trump i-a replicat că Iranul se poate confrunta cu consecinţe grave dacă ameninţă Statele Unite.

”Americanii au adunat o sală de război contra Iranului”, a declarat Zarif. ”Nu ne putem lăsa antrenaţi într-o confruntare cu America şi cădea în capcana sălii de război şi juca pe un câmp de război”.

Trump a propus luna trecută să se întâlnească cu lideri iranieni.

Zarif a declarat că Omanul şi Elveţia au acţionat ca mediatori în negocieri trecute cu America, dar a precizat că, în prezent, nu există discuţii directe sau indirecte cu Statele Unite.

Pe de altă parte, Rusia s-a declarat ”profund dezamăgită”, de reimpunerea marţi a unor sancţiuni americane Iranului şi a dat asigurări că va face ”tot ceea ce este necesar” pentru a salva acordul în dosarul nuclear iranian, a cărei aplicare, apreciază ea, Washingtonul încearcă să o ”submineze”, scrie AFP.

”Suntem profund dezamăgiţi de decizia Statelor Unite de a restabili sancţiuni naţionale contra Iranului”, a subliniat marţi, într-un comunicat, Ministerul rus de Externe.

Aceste sancţiuni vizează să submineze aplicarea planului de acţiune comună (JCPOA, numele oficial al acordului nuclear) din care Washingtonul a ieşit unilateral pe 8 mai”, a apreciat Moscova, care a subliniat că ”va face tot ceea ce este necesar” pentru a proteja acordul şi relaţiile economice cu Iranul şi a adăugat că îşi ”confirmă susţinerea” acestui acord negociat mult timp.

”Este un exemplu clar al faptului că Washingtonul continuă să încalce Rezoluţia 2.231 a Consiliului de Securitate al ONU (cu privire la JCPOA) şi a legii internaţionale”, a denunţat ea.

”Comunitatea internaţională nu trebuie să accepte ca reuşite importante ale unei diplomaţii multilaterale să fie sacrificate de ambiţii americane cu privire la o reglare de conturi cu Iranul”, a insista diplomaţia rusă. ”Aşa cum arată experienţa a numeroşi ani, obţinerea unor concesii de la Iran pe caleea presiunilor nu funcţionează”, a subliniat Moscova.

Guvernul sirian a condamnat, de asemenea, reimpunerea unor sancţiuni americane aliatului său iranian, catalogând această decizie drept ”ilegală”.

”Aceste acţiuni unilaterale sunt ilegale în faţa dreptului internaţional şi confirmă faptul că politica administraţiei americane înclină către hegemonie şi aroganţă, după ce şi-a pierdut credibilitatea în întreaga lume retrăgându-se din acordul” nuclear de la Viena, a declarat un reprezentant al Ministerului sirian de Externe citat de Sana.

Ministerul sirian şi-a exprimat solidaritatea ”totală” cu Teheranul ”în faţa politicilor ostile ale administraţiei americane. Liderii, Guvernul şi poporul iranian vor triumfa”. Teheranul este un aliat important al regimului lui Bashar al-Assad, căruia-i oferă o susţinere politică, militară şi economică în războiul care devastează Siria din 2011.

Statele Unite au reimpus unilateral sancţiuni economice dure Iranului, care au fost ridicate în cadrul acordului istoric în dosarul nuclear iranian încheiat în 2015, la Viena, cu marile puteri, denunţat în mai de Trump.

Primul val de sancţiuni americane care a intrat în vigoare marţi vizează tranzacţiile financiare şi importurile de materii prime. El include de asemenea măsuri de penalizare a achiziţiilor în sectorul auto şi aviaţiei comerciale.

El va fi urmat pe 5 noiembrie de un al doilea val de măsuri, vizând sectorul petrolier şi al gazelor naturale, vital pentru ţară, dar şi Banca centrală. Aceste sancţiuni urmează să afecteze grav o economie iraniană aflată în dificultate, din cauza unui şomaj şi unei inflaţii puternice. Rialul iranian s-a depreciat cu două treimi din valoare în şase luni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.