Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Irlanda a trecut oficial pe căsătorii gay. Premieră mondială în materie de vot popular

gay

Irlanda a devenit sâmbătă prima ţară din lume care a adoptat căsătoriile între persoanele de acelaşi sex prin vot popular după ce 62,3% din electorat a sprijinit un referendum istoric, întorcând spatele conservatorismului reprezentat de Biserica Catolică ce a încercat să facă totul pentru a i se opune şi opri declinul influenţei sale asupra societăţii irlandeze, arată rezultatele oficiale, notează agenţiile Reuters, France Presse şi DPA. 

Peste 60% din alegătorii eligibili şi-au exprimat votul, cea mai mare participare la un referendum în această ţară în peste două decenii. 

Procentul celor care au spus "da" la referendum a fost de 63,3%, faţă de 37,7% care s-au opus, în condiţiile în care se mai aşteptau rezultatele din doar trei circumscripţii electorale, din totalul de 43. 

Irlanda devine astfel a 19-a ţară şi a 14-a din Europa care legalizează căsătoriile gay. Ea este singura care a făcut-o prin referendum, în timp ce celelalte au ales calea parlamentară. 

"Acest lucru este istoric", a subliniat ministrul sănătăţii, Leo Varadkar. Acest referendum, a estimat el, este "o revoluţie culturală" într-o ţară mult timp conservatoare şi unde homosexualitatea a fost dezincriminată abia în 1993. 

Chiar înainte de publicarea rezultatelor, unul dintre principalii lideri ai campaniei "Nu", David Quinn, a recunoscut înfrângerea taberei sale. "Aceasta este o victorie clară pentru tabăra lui +da+", a declarat el, adresând "felicitări" susţinătorilor căsătoriei gay. 

Capitala irlandeză, dominată de Castelul din Dublin, în mod excepţional deschis publicului, a fost invadată de sute de pro-căsătorie gay, care fluturau steaguri curcubeu şi îşi sărbătoreau victoria. 

Reforma constituţională aprobată de irlandezi autorizează "căsătoria între două persoane, indiferent de sex". Ea ar trebui să intre în vigoare în această vară şi primele căsătorii să fie celebrate înainte de sfârşitul anului. 

Acest text nu se aplică la adopţii, deja posibile pentru cuplurile căsătorite, persoanele celibatare şi cuplurile de acelaşi sex. 

Referendumul, care a avut loc vineri, a fost obiectul unei participări puternice, de peste 60%, potrivit postului naţional de televiziune RTE, un semn al interesului pentru această consultare ce a dat loc unor dezbateri pasionate, reflectând problemele societăţii irlandeze confruntată cu conservatorismul Bisericii Catolice. 

Ca un simbol, pancarte pe care scria "Egalitate pentru toţi" au fost atârnate vineri la Dublin în apropiere de fosta casă a lui Oscar Wilde, scriitor a cărui homosexualitate l-a făcut să fie închis în Marea Britanie în secolul al XIX-lea. 

"Da" a fost apărat de toate principalele partide politice irlandeze, inclusiv Fine Gael, deşi mai degrabă conservator, al primului ministru Enda Kenny. Tabăra lui "da" a primit de asemenea sprijinul unor personalităţi din lumea sportului şi artistică, cum ar fi cântăreaţa Sinead O'Connor. 

În tabăra adversă, Biserica Catolică din Irlanda şi conservatorii au proclamat că o căsătorie trebuie să rămână apanajul cuplurilor formate dintr-un bărbat şi o femeie. 

Dar influenţa Bisericii, odată foarte puternică, a continuat să scadă, erodată de bulversările economice şi sociale, chiar dacă avortul rămâne interzis în Irlanda, cu excepţia cazului în care viaţa mamei este în pericol. 

În timpul campaniei pentru referendum, Biserica Catolică - sprijinită de un număr redus de grupuri conservatoare, antiavort şi de o minoritate de senatori şi deputaţi - a susţinut că mariajul între persoane de acelaşi sex atentează la valorile familiei tradiţionale şi va modifica radical procesele de adopţie şi maternitatea, afectând în acelaşi timp drepturile minorilor. 

Irlanda, o ţară de 4,6 milioane de locuitori, a votat în 1995 pentru a legaliza divorţul, de asemenea în ciuda opoziţiei Bisericii.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.