Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Islanda: Partidul Piraţilor a preluat misiunea de a forma un nou Guvern

flag islanda

Formaţiunea politică Partidul Piraţilor, cunoscută pentru luările de poziţie anti-sistem, a preluat misiunea de a forma noul Guvern islandez, a anunţat vineri preşedintele Gudni Johannesson, potrivit BBC. 

Şeful statului a făcut anunţul la finalul unei întâlniri cu liderul formaţiunii, Birgitta Jonsdottir. Partidului Piraţilor este a treia formaţiune ce va încerca să formeze un Executiv, la mai bine de o lună de la alegerile anticipate la finalul cărora nicio grupare politică nu a obţinut o majoritate clară. De atunci, două runde de negocieri în vederea formării unui Guvern de coaliţie au eşuat. 

"Am avut o discuţie cu liderii tuturor partidelor şi le-am cerut părerea cu privire la cine ar trebui să conducă noua rundă de negocieri. Apoi am chemat-o pe Birgitta Jonsdottir şi i-am transmis acest mandat", a spus preşedintele Johannesson. 

La finalul întâlnirii cu preşedintele, liderul Partidului Piraţilor a spus că este optimistă şi că speră că se va ajunge la un acord politic. 

La scrutinul din 29 octombrie, formaţiunea fondată în 2012 s-a situat pe locul al treilea în preferinţele alegătorilor şi şi-a triplat numărul de parlamentari. Deţine 10 dintre cele 63 de mandate din Legislativul de la Reykjavik. 

Alegerile anticipate au fost soluţia la criza politică declanşată de demisia premierului Sigmundur Gunnlaugsson. În aprilie, el şi-a depus mandatul, ca urmare a dezvăluirilor din aşa numitele Panama Papers, din care a reieşit că deţine o serie de active offshore. 

Partidul Piraţilor militează pentru mai multă transparenţă politică şi o răspundere mai mare a politicienilor faţă de cetăţeni, cere ca serviciile medicale să fie gratuite şi vrea o protecţie sporită a informaţiilor personale ale cetăţenilor. 

Adversarii formaţiunii spun că lipsa de experienţă politică a membrilor partidului va afecta negativ încrederea investitorilor şi va destabiliza economia Islandei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.