Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Isprăvile DNA, scurse pe surse: După cazul Tony Blair, procurorii lovesc în inima NATO

nato-dna

Florentina Mirică, unul dintre procurorii cei mai apropiaţi de Kovesi, a plecat din DNA după ce i-a fost infirmat rechizitoriul dosarului împotriva fostului ministru de Interne Petre Tobă şi a foştilor şefi ai DIPI Nicolae Gheorghe zis Geo, Rareş Văduva, Gelu Oltean, Nelu Zărnică şi alţi 11 şefi de diviziuni şi sectoare din cadrul DIPI. Infirmarea a fost semnată de procurorii Dănuţ Volintiru şi Nistor Călin. Imediat după această decizie, care a stârnit scandal în interiorul DNA, în presă au apărut informaţii din dosar.

Cine a simţit nevoia să divulge informaţii secrete dintr-un dosar penal nu e greu de ghicit, deşi aproape imposibil de demonstrat. Detaliile oferite sunt alese însă special pentru a genera revoltă faţă de conduita celor vizaţi şi, implicit, faţă de decizia de infirmare a rechizitoriului. Printre aceste detalii se află şi unul care ar fi putut genera un adevărat scandal internaţional: şefii DIPI erau acuzaţi că i-au oferit în mod ilegal un cadou secretarului general al NATO.

CITEȘTE ȘI: Analiza pe care trebuie să o facă toate persoanele: Dezvăluie riscul de infarct sau de accident vascular cerebral

"Parfumuri Chopard, Calvin Klein, Lancome, Mugler, Versace, Givenchy, Moschino, Hugo Boss, Bulgari şi Yves Saint Laurent erau cadourile de protocol pe care șefii DIPI le-au făcut pentru șefimea din celelalte servicii secrete, precum SRI, cu ocazia diverselor sărbători, tot din fondurile operative secrete destinate descoperirii infracțiunilor. Inclusiv un stilou Mont Blanc pentru secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen", se arată într-un articol publicat de g4media.ro.

Anders Fogh Rasmussen a fost prim-ministru al Danemarcei şi, ulterior, în prioada august 2009 - octombrie 2014 a fost secretar general al NATO. Implicarea unui nume de un asemenea calibru într-un dosar DNA are şi un precedent: celebrul dosar Ponta-Blair, în care fostul premier al Marii Britanii ar fi fost destinatarul final al unor sume de bani primite ilegal de Victor Ponta de la Sebastian Ghiţă.

Procurorii DNA Ploieşti susţin că, pentru desemnarea drept candidat pe listele PSD a lui Sebastian Ghiţă, într-un colegiu electoral în care formaţiunea politică să aibă certitudinea că va obţine mandatul pentru care se candida, Victor Ponta şi-a folosit autoritatea pentru confirmarea propunerii acestuia pe lista de candidaţi. Confirmarea propunerii ar fi fost făcută de Ponta în scopul obţinerii de foloase ce nu i se cuveneau, constând în plata sumei de 220.000 euro, necesară organizării unei vizite în România a unei personalităţi politice străine, fostul premier al Marii Britanii, Tony Blair.

Problema fondurilor operative ale servicilor de informații a făcut și va mai face să curgă multă cerneală în presa românească. Cert este că fără o cercetare credibilă (fără elemente de can-can, fără scurgeri de informații trunchiate în presă până la finalizarea anchetei) nu vom avea un răspuns la întrebarea: Se cheltuie acești bani eficient sau după bunul plac al unora și altora?

CITEȘTE ȘI: Mai mult decât un simplu aliment: Condimentul care scade colesterolul şi previne demenţa .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.