Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Israelul a anulat o reuniune a guvernului cu privire la anexarea unor părţi din Cisiordania ocupată

Benjamin Netanyahu

O reuniune a guvernului israelian prevăzută să aibă loc duminică şi în care prim-ministrul Benjamin Netanyahu urma să ceară aprobarea cabinetului pentru anexarea unor părţi din Cisiordania ocupată a fost anulată, transmite AFP, citând un responsabil din cadrul biroului premierului, potrivit Agerpres.

După anunţarea, marţi, de către preşedintele american Donald Trump a planului său de pace pentru conflictul israelo-palestinian, responsabili israelieni au semnalat că proiectul de anexare a Văii Iordanului şi a coloniilor israeliene din Cisiordania anexată, prevăzut în acest plan, va fi prezentat duminică guvernului israelian.

Un responsabil din cadrul biroului premierului a declarat sâmbătă însă pentru AFP, fără alte precizări, că reuniunea nu va avea loc.

Ambasadorul american la Ierusalim, David Friedman, afirmase că Israelul poate anexa coloniile 'fără a aştepta', dar Jared Kushner, consilier şi ginere al lui Trump, dar şi arhitect al planului, a spus că doreşte ca guvernul israelian 'să aştepte până după alegerile' ce vor avea loc pe 2 martie.

Tot sâmbătă, preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a anunţat ruperea 'tuturor relaţiilor', inclusiv de securitate, între Autoritatea Palestiniană, de o parte, şi Israelul şi SUA, de cealaltă parte.

Citește și: Băsescu, în Parlamentul European, despre migranți: ‘Avem obligația să preluăm copii din insulele grecești în toate statele’

Liga Arabă, reunită sâmbătă la Cairo, a respins planul american, afirmând că acesta 'nu respectă drepturile fundamentale şi aspiraţiile poporului palestinian'.

Duminică, armata israeliană a anunţat că aviaţia sa a bombardat în cursul nopţii ţinte ale Hamas în Fâşia Gaza, ca represalii la noi tiruri de proiectile trase din enclava palestiniană spre sudul Israelului.

După anunţarea planului american, mai multe rachete şi obuze au fost trase din Gaza spre sectoare din sudul Israelului, limitrofe enclavei, provocând riposte israeliene.

Loviturile israeliene din noaptea de sâmbătă spre duminică întreprinse de 'avioane şi elicoptere de luptă au vizat ţinte teroriste ale Hamas în nordul Fâşiei Gaza', printre care 'o infrastructură subterană (...) cuprinzând un imobil folosit ca sală de operaţiuni', precizează comunicatul armatei.

Surse de securitate din cadrul Hamas, mişcarea islamistă la putere în Gaza, au declarat că loviturile israeliene nu au făcut victime.

Schimburile de tiruri rămân totuşi deocamdată limitate, în comparaţie cu izbucnirile de violenţă de anul trecut.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.