Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Israelul anunță metoda prin care combate teroriștii singuratici: Care e strategia ce nu dă greș

Israel flag

Autorităţile israeliene, confruntate cu un val de atacuri ale unor palestinieni izolaţi, susţin că au făcut progrese în identificarea acestor 'lupi solitari' înainte să treacă la fapte, o provocare cu care se confruntă şi alte ţări occidentale, relatează AFP.

Recentele atacuri în Europa şi SUA au dus la întrebări privind motivaţiile autorilor lor şi la ce s-ar putea face pentru a pune capăt sau a limita agresiunile lor.

Citește și: Prima biserică ortodoxă ce introduce messenger pentru credincioşi / VIDEO

Responsabili israelieni au pus la punct un sistem de alertă care combină supravegherea reţelelor sociale şi tehnicile de intelligence clasice, ceea ce ar fi permis, potrivit lor, împiedicarea sau limitarea anumitor atacuri.

Conflictul israeliano-palestinian nu se înscrie cu siguranţă în acelaşi context precum cel al atacurilor din Europa, numeroşi analişti subliniind că cei aproape 50 de ani de ocupaţie a teritoriilor palestiniene contribuie la întreţinerea frustrărilor palestinienilor care duc la violenţă, scrie AFP.

Citește și: Celine Dion a luat-o razna după ce i-a murit soțul: Ce a putut să facă într-o emisiune TV / VIDEO

De la 1 octombrie anul trecut, 218 palestinieni au fost ucişi, majoritatea dintre ei în timp ce comiteau asupra israelienilor atacuri cu cuţitul, cu arma sau intrau cu maşina în mulţime. De asemenea, alţi palestinieni au fost ucişi în ciocniri cu armata israeliană.

De cealaltă parte, violenţele au costat vieţile a 34 de israelieni.

Citește și: Cea mai scumpă cină romantică din lume costă două milioane de dolari: Iată ce primești

'Am înţeles, după ce am întocmit trei sau patru profile tip, că majoritatea atacatorilor corespundeau acestor profile', a indicat un responsabil militar israelian sub acoperirea anonimatului.

Armata a pus la punct un sistem de alertă bazat pe analiza datelor disponibile privind atacatorii palestinieni de la începutul lunii octombrie 2015, ţinând cont de istoria lor personală, de locul atacurilor şi de activităţile lor în zilele precedente comiterii actelor, explică responsabilul citat.

Citește și: PSD se opune coalitiei anti-ISIS condusa de SUA

Strategiile utilizate în caz că este reperat un individ potenţial periculos sunt diverse - supraveghere, conversaţii cu familia sau chiar arestare în caz de incitare la violenţă, precizează el.

Numărul de atacuri asupra israelienilor a fost în scădere continuă în aceste ultime luni, chiar dacă diminuarea poate fi explicată prin mai mulţi factori.

Citește și: Cioloș dă cu Drulă-n Ponta

Este dificil de estimat cu precizie câte atacuri de tip 'lup solitar' au fost dejucate de sistemul de alertă, dar responsabilul a prezentat cazul unei adolescente palestiniene, arestate în martie, în timp ce era supravegheată.

Aceasta a fost arestată cu un cuţit asupra ei într-un taxi care se îndrepta spre un baraj al armatei. Potrivit responsabilului israelian, armata ştia că ea are probleme cu părinţii şi că avea idei suicidare care puteau să o determine să atace soldaţi pentru a muri ca martir.

Citește și: Procurorul General Augustin Lazar il salveaza pe Traian Basescu

Analiza profilelor atacatorilor arată că majoritatea dintre ei au vârste mai ridicate de 24 de ani şi că sunt bărbaţi în 90% din cazuri.

Sinuciderea a fost principala motivaţie a actului lor pentru 40% din persoanele care au comis atacuri între octombrie 2015 şi ianuarie 2016, afirmă responsabilul militar.

Vezi și: SEISM în Ministerul de Interne: Înregistrările care pot duce la DISTRUGEREA sistemului / VIDEO

Anumiţi experţi estimează că modelul pus la punct de armata israeliană, cu ajutorul algoritmilor pentru filtrarea informaţiilor de pe media sociale, poate fi aplicat cu eficienţă şi în alte ţări.

'Asta nu poate bineînţeles să oprească complet valul de terorism în Israel' sau în Europa, subliniază Daniel Cohen, expert în terorism cibernetic la Institutul israelian pentru studii de securitate naţională.

El adaugă că aceste eforturi trebuie însoţite de mesaje pozitive, care să permită deturnarea tinerilor de la planurile lor de a muri sau de a comite un atac.

Vezi și:Dosarul care ar putea ZGUDUI clasa politică: Ce face SOV la DNA (surse)

Însă alţi experţi avertizează în privinţa pericolelor unei prea mari încrederi în acest tip de supraveghere.

'Listele de persoane ce trebuie supravegheate şi supravegherea în sine duc la o falsă impresie de securitate, furnizează informaţii după lovitură dar nu dau multe elemente pentru a evita (...) un atac', apreciază cabinetul de experţi cu sediul în SUA The Soufan Group, după asasinarea, marţi, în Franţa, a unui preot de către jihadişti.

Citeşte şi: Jurnalist englez, recrutat de Statul Islamic: Totul a ieşit la iveală / FOTO

'Supravegherea este extrem de dificilă şi costisitoare în termeni de timp şi de personal', a mai apreciat acesta.

Grupurile pentru apărarea drepturilor omului susţin, la rândul lor, că sistemul de alertă pus la punct în Israel poate duce la arestări nejustificate, informează agerpres.ro.

Citeşte şi: Sondajele sunt făcute de faţadă în PNL: 'Se ştie dinainte cine candidează'

Astfel, ONG-ul Adalah susţine că 400 de palestinieni şi de arabi israelieni au fost arestaţi la finalul lui 2015 pentru suspiciuni de incitare la violenţă şi ameninţări. Alte ONG-uri afirmă la rândul lor că Cisiordania se supune justiţiei militare israeliene care permite plasarea suspecţilor în detenţie administrativă, fără proces, pentru lungi perioade de timp.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.