Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Israelul clasează ancheta asupra aşa-numitei "Vineri negre" din războiul din Fâșia Gaza din 2014

captura YouTube
Israel Gaza Ciseiordania

Armata israeliană a anunţat miercuri clasarea fără declanşarea unei cercetări penale a anchetei asupra unei operaţiuni soldate cu zeci de victime în august 2014 în Fâşia Gaza, considerată "crimă de război" de unele ONG-uri, relatează AFP, Reuters şi DPA, potrivit Agerpres.

La 1 august 2014, la aproape o lună de la începutul războiului între Israel şi mişcarea islamistă Hamas la putere în enclava palestiniană, armata a lansat o operaţiune după capturarea unui dintre soldaţii săi. 

Această zi numită ulterior "vinerea neagră" s-a soldat cu moartea a peste 110 palestinieni, potrivit armatei.

Procurorul general militar a ajuns la concluzia că nu există motive pentru o anchetă penală, a precizat armata într-un comunicat. 

Imediat după dispariţie locotenentului Hadar Goldin, Israel a lansat "procedura Hannibal", o măsură controversată constând în efectuarea de raiduri susţinute pentru a împiedica evacuarea militarului răpit şi folosirea lui ca ostatic. 

"Armata a estimat în acel moment că lt. Goldin era încă în viaţă şi operaţiunea militară s-a derulat în conformitate cu consideraţiile operaţionale, încercându-se limitarea pe cât posibil a pierderilor provocate civililor", a explicat armata. 

Aceasta a afirmat, de altfel, că "cel puţin 42 de membri ai organizaţiilor teroriste au fost ucişi în această operaţiune, precum şi cel puţin 70 de civili în atacuri împotriva unor ţinte militare" ale Hamas.

Citește și: Mii de nicaraguani au ieşit în stradă pentru a cere demisia lui Ortega, riscând acuzaţii de terorism

Amnesty International a acuzat Israelul în 2015 că a comis "crime de război" omorând "cel puţin 135 de civili" drept represalii la capturarea lui Hadar Goldin. 

Armata israeliană pretinde că nu a reacţionat disproporţionat, menţionând că niciun element nu arată că armata a acţionat drept represalii la capturarea ofiţerului israelian. 

Aceasta a afirmat că "procedura Hannibal" nu mai este utilizată în prezent şi a fost înlocuită cu o nouă procedură, despre care nu a furnizat detalii. 

În rapoartele precedente, Amnesty - care are intrarea interzisă în Gaza - a acuzat Israelul şi grupurile armate palestiniene că au comis "crime de război" în timpul celor 50 de zile a acestui conflict soldat cu peste 2.250 de morţi de partea palestiniană, în mare majoritate civili, şi 73 de morţi israelieni, aproape toţi soldaţi. 

Locotenentul Hadar Goldin a fost mai târziu declarat mort de Israel, care îi solicită în continuare rămăşiţele pământeşti, la fel ca şi pe cele ale unui soldat ucis în timpul războiului din 2014, Oren Shaoul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.