Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Israelul speră un 'început' al normalizării relaţiilor cu Riadul cu prilejul vizitei preşedintelui Biden

wallpaperaccess.com
Israel

Israelul a afirmat marţi că speră într-un "început" al normalizării relaţiilor cu Arabia Saudită cu ocazia vizitei de la sfârşitul săptămânii a preşedintelui american, Joe Biden, în această monarhie arabă din Golf şi putere regională, notează AFP preluat de agerpres.

Preşedintele american urmează să efectueze o vizită în Israel şi în Teritoriile palestiniene de miercuri până vineri după-amiază, apoi să facă un zbor direct fără precedent între Israel şi Arabia Saudită, ţară care nu recunoaşte oficial existenţa statului evreu.

"Faptul că preşedintele Biden zboară direct în Arabia Saudită rezumă dinamica ultimelor luni. Există o relaţie delicată, fragilă şi nouă în multe privinţe. Noi sperăm şi acţionăm astfel încât aceştia să fie primii paşi, de început, ai unui proces de normalizare", a declarat presei un responsabil israelian cu rang înalt.

"Nu ne putem imagina viitorul Orientului Mijlociu fără normalizarea relaţiilor dintre Israel şi toţi vecinii săi, inclusiv Arabia Saudită", a adăugat acest responsabil sub protecţia anonimatului.

Israelul, care a semnat tratate de pace cu Egiptul (1979) şi Iordania (1994), doi vecini arabi, şi-a normalizat relaţiile în 2020 cu Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Maroc şi, în 2021, cu Sudanul în cadrul Acordurilor Abraham.

În acelaşi an, premierul israelian de atunci, Benjamin Netanyahu, potrivit surselor israeliene de la acea vreme, a efectuat o vizită în Arabia Saudită pentru a se întâlni cu prinţul moştenitor Mohammad bin Salman.

"Nu voi comenta dacă avem sau nu discuţii în culise cu saudiţii (...), dar avem interese comune care au legătură cu Iranul", a declarat recent Yair Lapid, actualul premier israelian.

În ultimele săptămâni, responsabili israelieni au sugerat că unele măsuri ar putea fi anunţate de Joe Biden în cursul vizitei sale în regatul saudit, principalul rival regional al Iranului, ţară inamică a Israelului.

Israelul şi Arabia Saudită ar putea, de exemplu, să regularizeze situaţia a două mici insule strategice din Marea Roşie, returnate de Egipt Arabiei Saudite în 2017.

Tiran şi Sanafir permit controlul accesului în portul israelian Eilat şi, ca atare, Israelul trebuie să dea undă verde oricărei modificări a statutului acestor insuliţe, aşa cum prevede acordul de pace din 1979 dintre Egipt şi statul evreu.

O altă posibilitate: crearea unor zboruri directe între Israel şi Arabia Saudită pentru a facilita accesul la pelerinajul de la Mecca pentru musulmanii din Israel, mai scrie AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.