Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Istoria Romei Antice păstrată în straturile de sedimente din Marea Tireniană

mythologica.ro
roma antica

Istoria Romei Antice păstrată în straturile de sedimente din Marea Tireniană

Ridicarea şi prăbuşirea Imperiului Roman s-a păstrat "înscrisă" în polenul antic conservat în straturile de sedimente de pe fundul Mării Tireniene, conform unui studiu publicat în jurnalul The Holocene de către cercetători de la Universitatea Federico al II-lea de Napoli în colaborare cu Institutul pentru Medii Marine de Coastă din cadrul Consiliului Naţional pentru Cercetare şi Universitatea Luigi Vanvitelli din Campania, transmite miercuri agenţia italiană ANSA, informează Agerpres.

Obţinute în urma unor foraje desfăşurate în Golful Sant'Eufemia, Calabria, mostrele de sedimente arată modul în care a evoluat vegetaţia din această regiune alături de comunităţile care au trăit aici în ultimii 5.000 de ani.

Cercetătorii au reuşit să extragă o cantitate semnificativă de polen antic şi spori de plante din sedimente marine (până la 12.000 de grăunţe pe gram de material) şi au identificat sub microscop 72 de specii de plante. Analiza lor arată că în perioada cuprinsă între acum 5.000 de ani şi acum 2.700 de ani întreaga regiune era acoperită de păduri dese. Apoi, în perioada cuprinsă între 2.700 de ani şi 2.000 de ani în urmă, densitatea vegetaţiei a scăzut din cauza secetei, iar în cele din urmă, în ultimii 790 de ani au urmat despăduriri pe suprafeţe extinse odată cu instalarea agriculturii intensive.

Aceste trei faze distincte pot fi corelate cu activităţile oamenilor care au colonizat această regiune de-a lungul mileniilor, se mai arată în studiu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.