Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Istoria incredibilă a celui mai popular preparat la grătar din România: Unde s-au vândut prima oară micii

mici

De mai bine de o sută de ani, micul românesc a devenit o delicatesă autohtonă apreciată, fiind preferat pe grătarele din întreaga țară. Potrivit legendei, acest preparat a fost creat dintr-o coincidență în centrul vechi al Capitalei, demonstrând ingeniozitatea și creativitatea unui bucătar priceput. Dar te-ai întrebat vreodată în care restaurant din România s-au vândut pentru prima dată acești mici delicioși?

Recent, premierul României a reușit să amâne interdicția privind micul tradițional impusă de către Comisia Europeană. În mod inițial, producția acestui preparat urma să devină ilegală începând cu data de 1 iunie, din cauza unor ingrediente considerate nesănătoase de către autoritățile europene, conform Playtech.

În timp ce asociațiile din domeniu depun eforturi pentru identificarea unei rețete tradiționale românești ce ar putea fi patentată la nivel european, micul rămâne la fel de popular precum și misterios.

Povestea micului își are rădăcinile în București, acum mai bine de un secol, când un bucătar priceput din Capitală, Iordache Ionescu, pregătea diverse preparate la grătar pentru clienții săi.

Cunoscut sub numele de cârciumarul Ionescu, acesta deținea o rețetă remarcabilă de cârnați, faimoasă în întregul oraș, care a stat la baza micului contemporan, explică istoricul Dan Falcan.

Într-o zi aglomerată, cârciumarul Ionescu se afla ocupat la grătar, pregătind cârnații pentru clienții săi, însă a constatat că nu mai avea mațe disponibile pentru a îmbrăca carnea tocată.

Confruntat cu cereri din ce în ce mai mari pentru cârnații săi, Iordache Ionescu a luat o decizie îndrăzneață: a pus direct pe grătar o bucată din „aluatul cârnatului”, fără să-l mai învelească.

Persoana care a gustat prima dată această inovație a fost impresionată de gustul micului, iar noul produs s-a transformat rapid în vedeta localului din centrul orașului.

Astfel, micul a devenit prezent pe majoritatea grătarelor din cârciumile și localurile bucureștene, atrăgând fascinația oamenilor pentru noul său gust inedit.

„Înainte de Al Doilea Război Mondial, la aproape fiecare colț de stradă puteai găsi o bodegă care servea mic”, povestește Dan Falcan.

Originiea micului, subiect de dezbatere

Perspectiva asupra originii micului este subiect de dezbatere. Moghazehi Mehrzad, pasionat de arta culinară, susține că micul nu este un produs tradițional românesc, ci își are rădăcinile în Turcia, acum câteva sute de ani. El consideră că, deși legenda lui Iordache este cunoscută, micul are o istorie mult prea scurtă pentru a fi considerat cu adevărat românesc.

Moghazehi explică că micul este de fapt un kebap, preparat cu diverse condimente și ierburi aromate, cum ar fi chimenul și ienibaharul, folosite frecvent de turci, adaptându-se ulterior gusturilor și obiceiurilor culinare locale.

În ciuda controversei asupra originii micului, acesta rămâne unul dintre preparatele preferate ale românilor, înregistrând vânzări anuale de aproximativ 50 de milioane de euro și aproximativ 22.000 de tone comercializate în 2012.

Deși trei aditivi din majoritatea rețetelor au fost scoși din legalitate în conformitate cu noua lege europeană, autoritățile române asigură că tradiționalul mic nu va dispărea, ci se va transforma într-un produs tradițional românesc odată ce va fi stabilită rețeta.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.