Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Istoricul Marius Oprea, comentariu din Germania: 'De Paște nu avem Înviere, ci reînvierea lui Lenin'

Lenin Nadejda

"Gelsenkirchen, oraș din Renania de Nord-Westfalia se află în mijlocul ținutului minier Ruhr și are 262.528 de locuitori. Aici se va ridica, în curînd, o statuie a lui Lenin, tocmai în zilele sfintelor Paști", scrie istoricul Marius Oprea citat de mediafax.ro.

Redăm integral comentariul:

Gelsenkirchen, oraș din Renania de Nord-Westfalia se află în mijlocul ținutului minier Ruhr și are 262.528 de locuitori. E cel de-al 25-lea oraș ca mărime al Germaniei. Aici se va ridica în curînd, în conformitate cu decizia unei instanțe judiciare de contencios administrativ o statuie a lui Lenin, tocmai în zilele sfintelor Paști.

Citește și: Dan Barna: ‘Senatorii USR au votat din greșeală proiectul privind brățările electronice pentru deținuți’

Gelsenhirchen, care acum o sută de ani era socotit drept cel mai mare centru minier din Europa, fiind supranumit ”orașul celor 1000 de focuri” (de la incendiile frecvente ale gazelor care însoțeau exploatarea cărbunilor) este de zeci de ani în topul regiunilor cu una din cele mai ridicate rate ale șomajului din Germania. Pe 2 aprilie, aici se înregistrau și 99 de bolnavi de coronavirus.

Gelsenkirchen găzduiește clubul de fotbal Schalke 04 și, de asemenea, aici se află o termocentrală cu cele mai înalte coșuri de fum din Germania, de 302 metri. E piesă de muzeu, atracție turistică. Orașul a intrat în apatie de ani de zile, stare în care a fost aruncat odată cu închiderea economiei bazate pe cărbune și nu a putut fi resuscitat nici măcar de deschiderea unei firme de producție pentru panouri solare.

Citește și: Daniel Zamfir iese la rampă: Legea, pe masa lui Iohannis. Spun răspicat ce vom face!

Odată cu măsurile de izolare impuse de pandemia de coronavirus și cu suspendarea campionatului de fotbal din Germania, în care echipa locală de fotbal Schalke 04 din Gelsenkirchen ocupă un onorabil loc 6, pulsul orașului aproape că s-a oprit.

În mod straniu, tocmai în aceste zile în care creștinii sînt anunțați că este mai mult ca sigur că nu vor putea sărbători Paștele pentru că trebuie să respecte ”distanțarea socială” în Europa cuprinsă de pandemia coronavirusului, la Gelsenkirkhen, care în traducere românească înseamnă ”Bisericile Îngerilor” reînvie, la 150 de ani de la nașterea lui pe 22 aprilie 1870, Vladimir Ilici Lenin, părintele revoluției bolșevice și al genocidului comunist.

Citește și: Raluca Turcan a rămas blocată în timpul şedinţelor online!

De cîteva zile, de cînd instanța de judecată a anulat ordinul Primăriei din Gelsenkirchen care oprise ridicarea statuii pe un teren din oraș, aflat în proprietatea unor reprezentanți ai Partidului Marxist-Leninist din Germania (MLPD), permițînd deci comuniștilor să procedeze la ridicarea unei statui impozante a lui Lenin, orașul a prins din nou viață și a reintrat în atenția celorlalte urbe ale Germaniei. Și a lumii.

Aici, ca în multe centre industriale ale fostei RDG, pe lîngă rata ridicată a șomajului, au înflorit extremismele.

Citește și: România luată în vizor: ‘Țara unde spitalele sunt la fel de înficoșătoare precum coronavirusul’

După al doilea război mondial, în oraș s-au mai întors 69 de evrei din cei 1600 cîți trăiau în 1937 în Gelsenkirchen, dar comunitatea s-a refăcut treptat, mai ales în anii de după destrămarea Uniunii Sovietice, cînd au emigrat aici cîteva sute de evrei din ”raiul” satanic al lui Vladmiri Ilici Ulianov. În 2014, sinagoga din oraș, ridicată în 1958, a fost vandalizată de neonaziști. Iar acum, tot în Gelsenkirchen comuniștii se pregătesc, tocmai de Paști, să ridice prima statuie a lui Lenin, inspiratorul crimelor comunismului, la trei decenii după prăbușirea acestui regim bazat, ca și nazismul, pe ură, pe crimă sistematică, pe teroare și frică, pe exterminarea dușmanilor de rasă și de clasă.

Judecătorii din Gelsenkirchen au susținut în decizia lor că obiecția Primăriei cu privire la protecția arhitecturală a monumentelor istorice aflate în spatele viitoarei impozante statui a lui Lenin nu se susține – aceasta va fi la o distanță mai mare de 10 metri de ele. Cît privește controversele cu privire la rolul istoric al lui Lenin, ele au fost socotite drept ”irelevante”, atîta vreme cît statuia e amplasată la distanța prevăzută de lege față de restul clădirilor. Partidul Marxist-Leninist din Germania (MLPD) poate continua deci lucrările la statuia lui Lenin.

Citește și: Dan Barna: ‘Senatorii USR au votat din greșeală proiectul privind brățările electronice pentru deținuți’

Dacă o decizie similară s-ar fi luat în cazul ridicării unui bust al lui Werner Mölders (1913–1941), pilot al Luftwaffe care figurează, totuși, pe lista personalităților orașului, cu siguranță că autoritățile federale ar fi intervenit prompt. Iar dacă numai s-ar fi adus fi vorba de ridicarea unei statui a lui Hitler, atît petenții, cît și completul de judecată ar fi fost arestați imediat.

Față de această inițiativă stranie, prin care cultul lui Lenin revine la viață într-un oraș care se numește ”Bisericile Îngerilor”, tocmai în zilele unor Sfinte Paști în care creștinii nu pot intra în biserici pentru a avea parte de slujba de Înviere au existat cîteva proteste. Ele au însă o valoare simbolică. Un deputat al opoziției în parlamentul fedearal a scris pe pagina sa de Twitter că ridicarea acestei statui ar dezonora orașul său natal.

Citește și: Daniel Zamfir iese la rampă: Legea, pe masa lui Iohannis. Spun răspicat ce vom face!

Ieri, am primit un e-mail de la Platforma Europeană pentru Memorie și Conștiință de la Praga (al cărei inițiator și semnatar sînt și eu) un comunicat prin care se solicită din nou comunității europene să adopte ”măsuri adecvate pentru a stopa promovarea ideologiilor totalitare” și se cere guvernului federal german ”să întreprindă măsurile necesare pentru a evita comemorarea în continuare a ucigașilor în masă”. Așa s-a născut și necesitatea de a scrie acest articol.

Dar problema de fond nu va putea fi rezolvată. Chiar dacă statuia nu va fi ridicată, spiritul lui Lenin a reînviat.

Citește și: Raluca Turcan a rămas blocată în timpul şedinţelor online!

Pe pagina Wikipedia a orașului Gelsenkirchen, segmentul ”Cultură” e în construcție și ”are nevoie de extindere”. În lista personalităților orașului figurează muzicologi, lingviști, un basist al unei trupe rock, dar și Wilhelm Zaisser, ministru pentru securitate al Germaniei de Est (primul șef al STASI), pînă la moartea sa în 1958. Cam o treime dintre aceste personalități sînt foști și actuali jucători de la Schalke 04.

În luna mai a anului 2014, echipa de fotbal din Gelsenkirchen a ocupat locul 14 în topul revistei ”Forbes”, fiind evaluată la 446 milioane de euro. Din 2007, Schalke 04 are încheiat un ”parteneriat” cu ”Gazprom”.

Citește și: România luată în vizor: ‘Țara unde spitalele sunt la fel de înficoșătoare precum coronavirusul’ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.