Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Istoricul și detalii insolite despre linia de succesiune la tronul britanic

cnn.com
regele charles

Charles al III-lea i-a succedat mamei sale, regina Elisabeta a II-a, pe tronul britanic după decesul fostei suverane pe 8 septembrie 2022, devenind nu doar regele Regatului Unit, ci şi al Australiei, Canadei, Noii Zeelande şi al altor 11 ţări, informează miercuri jurnaliştii de la Reuters.

Cu ocazia împlinirii în curând a unui an de la preluarea tronului de regele Charles al III-lea, prezentăm mai jos câteva detalii despre regulile care guvernează succesiunea monarhilor britanici, conform agerpres.

Cine este următoarea persoană din linia de succesiune?

Potrivit Constituţiei britanice, un suveran accede pe tron în momentul în care predecesorul său moare, înainte să fie proclamat către popor. Aşadar, nu există o domnie interimară.

Conform regulilor în vigoare, dintre care cele mai multe datează din urmă cu sute de ani, coroana este transmisă celui mai vârstnic dintre copiii monarhului, iar linia de succesiune este apoi dictată de ordinea în care s-au născut moştenitorii acestuia precum şi de apropierea ca grad de înrudire cu suveranul existent.

Aşadar, fiul cel mare al regelui Charles al III-lea, prinţul William, este moştenitorul tronului, fiind urmat de fiul cel mare al său, prinţul Georges, şi de fraţii mai mici ai acestuia, prinţesa Charlotte şi prinţul Louis.

Prinţul Haryy - fiul cel mic al regelui Charles şi fratele prinţului William - ocupă următoarea poziţie în linia de succesiune.

Există însă şi câteva excepţii de la aceste reguli, stipulate în Declaraţia Drepturilor ("Bill of Rights") din 1689 şi în Actul de Instaurare ("Act of Settlement") din 1701.

Legea din 1701 a fost adoptată pentru a se asigura o linie de succesiune protestantă şi pentru a exclude situaţia în care o persoană romano-catolică ar putea să devină vreodată monarh în Regatul Unit. Aceeaşi lege impune, de asemenea, ca suveranul să depună un jurământ de credinţă faţă de Biserica Anglicană şi Biserica Scoţiană.

Actul de succesiune la coroană, adoptat în 2013, a amendat aceste reguli pentru ca genul moştenitorilor să nu mai reprezinte o problemă, punând astfel capăt sistemului bazat pe primogenitura masculină, în virtutea căruia un fiu mai tânăr putea să devină monarh înaintea surorii sale mai mari.

Acelaşi amendament a anulat o regulă care le interzicea tuturor moştenitorilor căsătoriţi cu persoane de religie catolică să devină rege sau regină. Totuşi, amendamentul stipulează că fiecare dintre primele şase persoane din linia de succesiune la tron trebuie să obţină permisiunea monarhului înainte de a se căsători.

Regina Camilla, Regina Kate?

Soţia regelui britanic este cunoscută sub apelativul de "regină consoartă", având un rol care se deosebeşte de cel al unei regine domnitoare, aşa cum a fost Elisabeta a II-a.

Drept urmare, "regină consoartă" este titlul oficial pentru Camilla, soţia regelui Charles al III-lea, dar după încoronarea lor din luna mai, ea este denumită cu titulatura simplificată "regina Camilla".

Conform acestei tradiţii, atunci când prinţul William va deveni rege, soţia lui, Kate, în prezent prinţesă de Wales, va fi cunoscută ca "Regina Catherine".

Cu toate acestea, soţul unei regine domnitoare este cunoscut cu titulatura de "prinţ consort".

Care sunt primele 10 persoane din linia de succesiune?

Primele 10 persoane din actuala linie de succesiune la tronul britanic sunt următoarele:

1) Prinţul William

2) Prinţul George

3) Prinţesa Charlotte

4) Prinţul Louis

5) Prinţul Harry

6) Prinţul Archie (fiul prinţului Harry)

7) Prinţesa Lilibet (fiica prinţului Harry)

8) Prinţul Andrew (fratele mai tânăr al regelui Charles al III-lea)

9) Prinţesa Beatrice (fiica cea mare a prinţului Andrew)

10) Sienna Mapelli Mozzi (fiica prinţesei Beatrice).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.