Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Istoricului Sorin Iftimi îi este acordat, post mortem, titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Iaşi

Sorin Iftimi

Primăria Iaşi va acorda, post-mortem, titlul de Cetăţean de Onoare istoricului Sorin Iftimi, votul fiind dat în şedinţa de miercuri a Consiliului Local, arată Agerpres.

"Această distincţie vine să răsplătească talentul extraordinar şi inegalabil al istoricului Sorin Iftimi, munca desăvârşită în cele mai mici detalii, personalitatea profundă, pasiunea pentru istorie şi iubirea nesfârşită pentru Iaşi", se arată în proiectul de hotărâre aprobat de consilierii locali.

Istoricul Sorin Iftimi a fost înmormântat în cursul zilei de miercuri. El a murit în seara zilei de 13 noiembrie, la vârsta de 55 de ani, la câteva zile după ce a fost confirmat cu infecţia COVID-19.

***

Personalitate remarcabilă a vieţii culturale şi academice ieşene, Sorin Iftimi s-a născut la data de 27 septembrie 1965, în localitatea Mileanca, judeţul Botoşani. În anul 1993 a absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii "Alexandru Ioan Cuza", devenind doctor în istorie zece ani mai târziu. Între anii 1995 - 1999 şi 2008 - 2021 a fost muzeograf în cadrul Muzeului de Istorie a Moldovei la Complexului Muzeal Naţional "Moldova". Între anii 2000 - 2008 a fost cercetător la Centrul de Istorie şi Civilizaţie Europeană din cadrul Filialei Iaşi a Academiei Române, iar în anul 2015 a devenit de expert în bunuri arheologice şi istorico-documentare/memorialistică. A fost membru în Comisia de Genealogie, Heraldică şi Sigilografie a Academiei Române, membru fondator al Institutului Român de Genealogie şi Heraldică "Sever Zotta", membru fondator al Societăţii de Genealogie şi Heraldică "Paul Gore" din Republica Moldova, membru fondator al Societăţii Româneşti de Vexilologie etc.

Munca sa de cercetare istorică şi muzeografică a fost valorificată prin numeroase publicaţii. Principala preocupare a fost istoria Iaşului, având numeroase studii pe această temă. Printre cele mai importante opere ale sale se numără "Oraşul laşi. Memoria monumentelor" (2014), "Vechile blazoane vorbesc. Obiecte armoriate din colecţii ieşene" (2014), "Strada Ştefan cel Mare. Memoria monumentelor" (2016) şi "Alexandru Ioan Cuza - 200 de ani de la naştere" (2020).

Sorin Iftimi a fost şi un important heraldist, sigilograf şi vexilolog, fiind autor de studii referitoare la steme, blazoane, peceţi, sigilii boiereşti, drapele, uniforme, decoraţii, steme eclesiastice, pietre tombale etc. Opera sa de investigaţie şi analiză istorică a însumat câteva zeci de steme pentru judeţele, oraşele şi comunele din Moldova. Redutabil istoric de artă, a fost implicat şi în publicistica de specialitate, făcând parte din colectivul redacţional al mai multor reviste de istorie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.