Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Italia a lansat o platformă de streaming disponibilă în toate ţările UE pentru a-şi promova sectorul cultural

wantedinrome.com
ITsART

Italia a lansat marţi o platformă de streaming disponibilă în toate ţările din Uniunea Europeană pentru a-şi promova patrimoniul şi sectorul cultural. Noua platformă va găzdui atât vizite virtuale ale muzeelor italiene, cât şi vizionări de filme, spectacole şi concerte, informează AFP.

Intitulată ITsART, abreviere de la "Italy is art" ("Italia este artă"), această platformă online, prezentată drept primul serviciu de streaming de acest tip creat la nivel naţional, are "obiectivul de a fi o platformă comună, capabilă să se adreseze unui public tot mai numeros de consumatori de cultură şi de artă italiană din lumea întreagă", a declarat marţi directorul său general, Guido Casali, într-o conferinţă de presă organizată în amfiteatrul Colosseum din Roma.

Disponibilă cu titlu experimental începând din luna mai în Italia şi Marea Britanie, apoi începând din 23 noiembrie în celelalte 26 de ţări din Uniunea Europeană, platforma ITsART, finanţată cu 19 milioane de euro de Guvernul italian, beneficiază de colaborări cu peste o sută de instituţii culturale prestigioase din această ţară, inclusiv cu opera Scala din Milano, parcul arheologic Pompeii şi Muzeul de antichităţi egiptene din Torino.

Ideea dezvoltării sale a apărut în timpul pandemiei de coronavirus, când numeroase instituţii de cultură, precum Galeria Uffizi din Florenţa, private de vizitatori in situ, au decis să îşi expună colecţiile pe internet şi să creeze conţinuturi speciale care se adresau vizitatorilor virtuali.

Directorul parcului arheologic Pompeii, germanul Gabriel Zuchtriegel, prezent la conferinţa de presă de marţi, a vorbit despre ideea aflată la baza acestui proiect: În timpul perioadei de lockdown, "am început să facem mici videoclipuri pentru a vorbi despre activităţile noastre în absenţa vizitatorilor (...) şi am primit un feedback excelent", relatează Agerpres.ro.

"Mi-am spus că ar fi mai bine să facem acest lucru fără să mai depindem exclusiv de platformele comerciale, unde utilizatorul nu este cu adevărat un client, ci un produs şi unde sunt vândute reclame (...), dezvoltând însă o platformă proprie", a adăugat el. Gabriel Zuchtriegel consideră că ITsART reprezintă "un canal direct între muzeele italiene şi publicul italian şi, potenţial, publicul mondial".

Noua platformă este împărţită în trei sectoare: "Scena", care găzduieşte, de exemplu, concerte de la Scala din Milano, "Situri", care permit vizite virtuale ale unor situri şi monumente legendare precum Muzeul de arheologie din Napoli, şi "Poveşti", care difuzează documentare şi filme, precum "Ultimul împărat", o peliculă regizată de Bernardo Bertolucci.

Înscrierea pe platformă, care numără deja 100.000 de utilizatori, este gratuită. Site-ul oficial şi aplicaţia ITsART sunt accesibile de pe televizoare inteligente, smartphone-uri şi tablete. Conţinuturile sunt accesibile în regim de gratuitate şi cu plată (în sistem pay-per-view).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.