Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Italia este pregătită să deschidă o anchetă asupra gărzilor de coastă libiene, după difuzarea unor imagini incriminatoare

judecator justitie

Italia este gata să deschidă o anchetă asupra gărzilor de coastă libiene după difuzarea unor imagini aeriene în care acestea par să tragă asupra unei nave cu migranţi aflate în Mediterana pentru a o intercepta, a anunţat miercuri parchetul din Agrigento, Sicilia, relatează AFP.

Imaginile, filmate pe 30 iunie dintr-un avion de recunoaştere al ONG-ului german Sea-Watch, arată impactul a două tiruri la suprafaţa apei, la doi sau trei metri de prova unei ambarcaţiuni din lemn în care se aflau circa 50 de migranţi. Apoi gărzile de coastă libiene par să încerce să intre în coliziune cu ambarcaţiunea, dar în cele din urmă renunţă, scrie Agerpres.ro.

Cei 64 de migranţi care se aflau la bord au ajuns pe 1 iulie pe mica insulă italiană Lampedusa, aflată la jumătatea drumului între Sicilia şi coastele nord-africane.

Luigi Patronaggio, şef al Parchetului din Agrigento, a declarat pentru AFP că lucrează la formularea acuzaţiilor de "tentativă de naufragiu" pornite de la Sea-Watch, care a depus o plângere.

Potrivit ONG-ului, dacă ancheta va fi într-adevăr deschisă asupra gărzilor de coastă libiene, va fi o premieră în Europa.

Deschiderea unei anchete oficiale necesită totuşi "autorizarea Ministerului italian al Justiţiei (...), dat fiind că procedura vizează o autoritate străină".

"Presupusul delict a fost comis în ape internaţionale, împotriva unor străini", a adăugat el, confirmând că încearcă să obţină această autorizaţie, fără a fi în măsură să precizeze cât timp va dura.

Procurorul ar putea să primească undă verde, scrie AFP, pentru că migranţii, care pot depune mărturie privind cele întâmplate, au ajuns la Lampedusa, care ţine de competenţa Parchetului din Agrigento.

Ancheta ar fi totuşi complicată de faptul că Roma şi Tripoli nu sunt legate de un acord de cooperare judiciară. Contactate de AFP, autorităţile libiene nu au răspuns până acum solicitării de a comenta informaţia.

Potrivit purtătoarei de cuvânt a Sea-Watch, Giorgia Linardi, ar fi "prima dată când o ţară europeană lansează o anchetă asupra gărzilor de coastă libiene". "Imaginile vorbesc de la sine", a argumentat ea.

"Violenţa împotriva migranţilor este inacceptabilă şi arată că trebuie să încetăm să ajutăm aşa-numitele gărzi de coastă libiene", a mai spus ea.

Anunţul acestei anchete care urmează a fi declanşată, evocată în premieră de cotidianul catolic italian Avvenire, intervine înainte de un vot în parlamentul italian privind prelungirea ajutoarelor financiare pentru gărzile de coastă libiene.

De ani de zile, Italia şi Uniunea Europeană finanţează, antrenează şi echipează gărzile de coastă libiene pentru ca acestea să-i împiedice pe traficanţi să trimită spre Europa migranţi şi refugiaţi la bordul unor ambarcaţiuni precare. În plus, o navă a marinei italiene ancorată la Tripoli le furnizează gărzilor de coastă libiene asistenţă tehnică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.