Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Italia: Liderii principalelor partide dau asigurări în ceea ce priveşte susţinerea faţă de NATO

sergio mattarella

Preşedintele italian Sergio Mattarella a fost asigurat de către liderii principalelor partide că acestea susţin puternic NATO, deşi criza din Siria a relevat unele diferenţe de viziune în ceea ce priveşte atitudinea pro-occidentală în Italia, scrie Reuters, potrivit news.ro.

Deşi susţin NATO, toate partidele au precizat că Italia nu ar trebui să participe la eventualele acţiuni militare împotriva Siriei după ce preşedintele sirian Bashar al-Assad a fost acuzat că a coordonat un atac chimic asupra unui oraş aflat sub controlul rebelilor săptămâna trecută.

Deşi Italia a fost mereu unul dintre aliaţii cei mai loiali ai SUA, două partide cu rezultate importante la alegerile din martie, Liga Nordului şi Mişcarea 5 Stele (M5S) au cerut legături mai apropiate cu Rusia.

Liderul Ligii, Matteo Salvini, l-a surprins pe Mattarella miercuri spunând că informaţiile care susţin că a avut loc un atac chimic în Siria ar fi „ştiri false” şi l-a criticat pe preşedintele american Donald Trump pentru că a promis că va pedepsi conducerea Siriei.

Totuşi, liderii tuturor partidelor şi-au arătat susţinerea faţă de partenerii din vest ai Italiei la ieşirea de la consultările cu preşedintele de joi.

„Reafirm intenţia noastră a de rămâne apropiaţi de aliaţii noştri. Este de asemenea clar că sfârşitul luptelor din Siria nu va veni datorită unei victorii militare, ci prin diplomaţie”, a afirmat liderul M5S, Luigi Di Maio.

Salvini a precizat că este datoria Italiei să rămână loială NATO dar a subliniat: „Ne opunem ferm oricăror acţiuni unilaterale în Siria”.

Partidul Democrat, care conduce temporar guvernul, a condamnat atacul din Siria dar a exclus orice implicare a Italiei în acţiuni militare.

Totuşi, prim-ministrul Paolo Gentiloni, întrebat dacă ar aproba folosirea de către NATO a bazelor din Italia, a declarat joi că „Italia va continua să ofere suport logistic forţelor aliate”.

Partidul de centru-dreapta Forza Italia, care este aliat cu Liga Nordului şi este condus de fostul prim-ministru Silvio Berlusconi, susţine că folosirea bazelor din Italia pentru acţiuni militare asupra Siriei ar trebui permisă numai dacă este aprobată de Consiliul de Securitate al ONU.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.