Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Doliu în cultura românească: a murit Iulia Buciuceanu, prim solistă a Operei Române timp de trei decenii

jurnalul.ro
Iulia Buciuceanu

Mezzosoprana Iulia Buciuceanu, prim solistă a Operei Române din Bucureşti în perioada 1952 - 1983, a murit sâmbătă, anunţă Ministerul Culturii, citând un comunicat al Operei Române din Bucureşti.

"O zi neagră pentru cultura românească... Odihnă veşnică, Iulia Buciuceanu!", transmite Ministerul Culturii, într-o postare pe pagina de Facebook.

Iulia Buciuceanu a fost prim solistă a Operei Române din Bucureşti timp de trei decenii (1952 - 1983).

Primele îndrumări de canto le-a luat în casă, cu mama ei, iar studiile de Conservator le-a făcut la Iaşi cu Grigore Magiari şi Mansi Barberis după care le-a continuat la Bucureşti cu profesorul Petre Ştefănescu-Goangă. Încă din anii de studenţie a fost angajată solistă a Operei Române din Bucureşti unde a desfăşurat o importantă carieră artistică naţională şi internaţională.

A abordat rolurile de mezzosoprană ale unui vast repertoriu universal, fiind devotată repertoriului românesc din care a interpretat multe roluri din opere, unele în premieră absolută. Muzicalitatea, talentul şi temperamentul artistic i-au permis să repurteze mari succese atât în rolurile dramatice cât şi în cele comice. A abordat şi repertoriul vocal simfonic, lied şi operetă, colaborând cu toţi artiştii şi dirijorii timpului său.

A avut turnee în Rusia, Bulgaria, Iugoslavia, Grecia, Turcia, Ungaria, Germania, Franţa, Belgia, Italia, Austria. Soţul său a fost marele actor George Constantin, iar fiul lor este actorul Mihai Constantin.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.