Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jacob Blake, tânărul afroamerican împușcat de polițiștii americani, avea un cuţit în maşină, anunţă autorităţile

Global News
Jacob Blake

Tânărul afroamerican Jacob Blake, grav rănit într-un nou incident grav implicând poliţia, care a relansat contestarea antirasistă în Statele Unite, determinând jucătorii de baschet din NBA la boicot, avea un cuţit în maşină, au anunţat autorităţile din Wisconsin, relatează AFP, potrivit news.ro.

Departamentul Justiţiei al acestui stat din nordul Statelor Unite a anunţat într-un comunicat, miercuri, că poliţia a fost trimisă la faţa locului, în oraşul Kenosha, în urma unui apel telefomic al unei femei care anunţa că ”prietenul” său se afla la ea acasă şi că ”nu trebuia” să se afle acolo.

Citește și: Epidemiologii trag semnalul de alarmă: Ne vom confrunta cu un număr crescut de infecții

Agenţii, odată ajunşi la faţa locului, se arată în comunicat, au ”încercat să-l aresteze”, dar ”fără succes”, pe Jacob Blake, cu ajutorul unui taser.

Tânărul, în vârstă de 29 de ani, i-a ameninţat pe poliţişti că ”se află în posesia unui cuţit”, afirmă autorităăţile locale.

Anchetatorii au găsit un cuţit pe podeaua vehiculului, în care nu se afla nicio altă armă, precizează autorităţile, dezvăluind numele poliţistului care a l-a împuşcat de şapte ori în spate pe tânărul afroamerican - Rusten Sheskey.

Rusten Sheskey a fost, deocamdată, trimis în concediu, împreună cu un coleg.

NBA SE OPREŞTE

La trei luni de la moartea lui George Floyd, un afroamerican în vârstă de patruzeci de ani, asfixiat cu genunchiul de către un poliţist alb, la Minneapolis, furia s-a intensificat din nou în Statele Unite, împotriva rasismului şi violenţelor poliţiei.

În semn de solidaritate, mai mulţi jucători de baschet, în frunte cu cei de la echipa vecină din Milwaukee, au decis să boicoteze meciuri, obligând NBA să amâne trei mediuri din play-off prevăzute miercuri.

”Cerem schimbarea. Ne-am săturat”, a scris pe Twitter superstarul de la Los Angeles Lakers, LeBron James.

Reflecţia unei furii tot maimari, marşuri au degenerat în fiecare noapte în violenţe la Kenosha, unde au avut loc ciocniri între protestatari şi forţe de ordine, dar şi numeroase distrugeri.

În pofida unei interdicţii de circulaţie pe timpul nopţii, desfăşurării a 250 de militari din cadrul Grăzii Naţionale şi unor apeluri la calm lansate de familia lui Jacob Blake, acest scenariu s-a repetat.

În acest context de tensiune extremă, două persoane au fost ucise prin împuşcare, iar o treia a fost rănită înaintea miezului nopţii de marţi spre miercuri, în circumstanţe destul de confuze.

Citește și: Acuzații la adresa PNL! Angajați amenințați cu concedierea dacă nu fac campanie pentru liberali

Un adolescent în vârstă de 17 ani - Kyle Rittenhouse -, un locuitor al localităţii vecine Antioch, în statul Illinois, situate la aproximativ 30 de kilometri, este suspectat de faptul că este autorul acestor tiruri şi a fost arestat în vederea inculpării de crimă, a anunţat poliţia locală, fără să ofere alte detalii.

Presa locală scrie că minorul a fost văzut în prezenţa unor bărbaţi înarmaţi care se prezentau ca ”miliţii” sau ”grupuri de autoapărare” care doreau să apere oraşul.

Şeriful comitatului David Beth a confirmat prezenţa acestora în sector, însă fără să precizeze dacă autorul tirurilor făcea parte din aceste grupuri.

Înregistrări video postate online îl surprind pe minorul alb înarmat cu o armă de foc. Într-una dintre înregistrări, el pare să fugă, în timp ce alt tânăr se prăbuşeşte la pământ, cu un glonţ în cap. În altă înregistrare video, tânărul apare urmărit de un grup, căzând la pământ şi întorcându-se, cu arma în mână. În acel moment se aud tiruri.

”ANARHIE”

Preşedintele Donald Trump, care a apărat cu regularitate dreptul purtării armei şi la autoapărare - un discurs drag bazei sale electorale - nu s-a exprimat cu privire la acest episod dramatic, ci a pus accentul asupra distrugerilor cauzate de manifestanţi.

”Nu vom tolera incendiile, jafurile, incendiile criminale, violenţa şi anarhia pe străzile americane”, a scris miliardarul republican pe Twitter, promiţând, potrivit sloganului său de campanie în vederea alegerilor prezidenţiale de la 3 noiembrie, să ”restabilească legea şi ordinea” la Kenosha.

Pentru a face acest lucru, a subliniat el, guvernatorul Wisconsinului a acceptat să primească noi întăriri, atât membri ai poliţiei federale, cât şi militari din cadrul Gărzii Naţionale, în acest oraş cu 100.000 de locuitori.

Rivalul său democrat Joe Biden a adoptat o poziţie reconciliatoare.

”Încă o dată, un bărbat de culoare, Jacob Blake, a fost împuşcat de poliţie. Sub ochii copiilor săi. Asta-mi face rău”, a scris el pe Twitter.

Citește și: Ludovic Orban reacționează după ce cazurile COVID-19 au crescut: M-a surprins

Mama lui Jacob Blake, care riscă să rămână paralizat pe viaţă, i-a implorat pe ”toţi cei care fac uz de violenţă sau distrug să se oprească”.

Drama de la Kenosha face parte dintr-o amplă contestare antirasistă care a apărut după moartea lui George Floyd la 25 mai.

Manifestaţii în toată ţara au îndemnat la reforme structurale ale poliţiei şi la regândirea istoriei Statelor Unite, pentru a se face mai mult loc suferinţelor îndurate de minorităţi.

Însoţite uneori de jafuri şi de ciocniri cu forţele de ordine, aceste manifestaţii şi-au pierdut mult din intensitate în ultimele săptămâni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.