Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

JALE MARE la Buget - Statul a încasat în primele 9 luni din an 40,7 mld. lei din TVA, în scădere cu 14%

tva

România a colectat la bugetul de stat în 2019 6,2% din PIB din TVA, unul dintre cele mai mici niveluri din Uniunea Europeană, cu toate că diferenţa faţă de media europeană din acest punct de vedere este de 1 punct procentual, arată datele publicate de Eurostat, biroul european de statistică preluat de mediafax.

Vezi și: Joe Biden anunță prima măsură adoptată în calitate de președinte: va ANULA o decizie a lui Trump

Datele de la Finanţe, citate de ZF, arată că România a colectat în termei nominali 65,4 mld. de lei din TVA, adică 20,3% din totalul veniturilor statului în 2019.

La 9 luni din 2020, execuţia bugetară arată că statul a colectat 40,7 mld. lei din TVA, cu 14% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Cota de TVA din România, de 19% stan­dard, este una dintre cele mai mici din Uniunea Euro­peană. Cu toate acestea, gap-ul de TVA (diferenţa între cât şi-a propus statul român să încaseze din TVA şi cât a încasat efectiv) este cel mai mare din Uniunea Europeană (circa 35% în 2018, cele mai recente date).

Croaţia colectează cel mai mult TVA ca pondere în PIB dintre statele membre ale Uniunii Europene, însă are o cotă standard de TVA de 25%. Statul croat a colectat din TVA 13,7% din PIB, în vreme ce Danemarca şi Ungaria au colectat 9,5% din PIB din TVA. Danemarca are o cotă standard de TVA de 25%, iar Ungaria de 27%.

La polul opus se află Irlanda, care este o anomalie statistică şi are o cotă standard de TVA de 23%, urmată de Luxemburg (6% din PIB colectare de TVA)şi România (6,2% din PIB). Luxemburg are cea mai mică cotă standard de TVA din Uniunea Europeană – 17%.

Media europeană de colectare de TVA este de 7,2% din PIB. Bulgaria, cu o cotă standard TVA de 20%, a colectat în 2019 9,2% din PIB din această taxă.

În România, cota standard de TVA a fost crescută la 24% în criza care a pornit din 2008-2009. Apoi, în ultimii ani, cota standard de TVA a fost redusă la 19% şi au fost introduse cote de TVA mai mici pentru anumite produse sau servicii – 9% pentru servicii de catering şi restaurant sau comercializarea de alimente şi băuturi şi cotă de 5% pentru manuale şcoalre, servicii hoteliere, anumite categorii de locuinţe etc.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.