Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jean Castex: 'Legea împotriva separatismelor nu este împotriva religiilor, deci nici împotriva religiei musulmane'

jean castex

Legea care "consolidează principiile Republicii", prezentată miercuri în Franţa şi criticată în străinătate, nu este "împotriva religiilor", dar vizează "ideologia pernicioasă care poartă numele de islamism radical", a declarat premierul Jean Castex, potrivit AFP.

"Acest proiect de lege nu este un text împotriva religiilor, deci nici împotriva religiei musulmane", a afirmat el la sfârşitul Consiliului de Miniştri, scrie agerpres.ro.

Citește și: Rareș Bogdan: PNL ar urma să aibă undeva la 10-11 miniştri

"Dimpotrivă, este o lege a libertăţii, o lege a protecţiei, o lege a emancipării în faţa fundamentalismului religios", a adăugat Castex.

Această nouă lege împotriva "separatismului islamist", anunţată la începutul lunii octombrie de către preşedintele francez Emmanuel Macron, a fost criticată de unii lideri de ţări musulmane, în primul rând de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, dar şi în SUA.

Marţi seară, emisarul SUA pentru libertate religioasă, Sam Brownback, s-a declarat îngrijorat de caracterul său probabil "prea represiv".

Premierul francez a reamintit că "laicitatea asigură libertatea de a fi credincios şi de a nu fi credincios" şi că ea "face distincţie între sfera privată şi sfera publică".

Noua lege a devenit necesară, în opinia sa, în urma "atacurilor tot mai numeroase" împotriva acestor principii care "afectează capacitatea noastră de a trăi paşnic".

Citește și: Liderul AUR, George Simion va iniția suspendarea președintelui: Un președinte trebuie să fie un mediator, nu trebuie să fie un competitor electoral

El a oferit ca exemplu cazuri "de copii retraşi din şcoală pentru a primi o educaţie comunitară, de asociaţii sportive care desfăşoară acţiuni de prozelitism sau de asociaţii culturale care sfidează legile Republicii".

Această "muncă de subminare este deseori rezultatul unei ideologii pernicioase care poartă numele de islamism radical", a adăugat el, denunţând "un proiect politizat" menit "a face să prevaleze legea religioasă asupra legii comune", care "exploatează faliile" din sistem deseori "cu sprijin din străinătate".

El a enumerat apoi principalele dispoziţii ale legii: neutralitate (faţă de religie) întărită a angajaţilor din serviciile publice, un mai bun control asupra lăcaşurilor de cult şi a finanţării lor, educaţie "pentru fiecare copil conformă cu principiile Republicii", noi măsuri pentru a combate ura online, pe reţelele de socializare.

Citește și: Decizia neașteptată luată de Eugen Tomac: Mi-am depus demisia din funcția de președintele al PMP .

Proiectul de lege implică modificarea legii din 1901 asupra înfiinţării de asociaţii şi a celei din 1905 asupra neutralităţii statului faţă de religii.

Potrivit lui Castex, este vorba de "a întări eficienţa libertăţilor noastre": "Libertatea de asociere, cea de conştiinţă şi cea de cult trebuie trăite în deplinătatea lor".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.