Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jean-Claude Juncker critică decizia Comisiei Europene de a institui un mecanism de control al exporturilor de vaccinuri anti-COVID-19

Inquam Photos/ Octav Ganea
Jean Claude Juncker

Fostul preşedinte al Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a criticat, luni, decizia succesoarei sale, Ursula von der Leyen, de a institui un mecanism de control al exporturilor de vaccinuri anti-COVID-19 produse în statele Uniunii Europene, relatează politico.eu, potrivit AGERPRES.

Citește și: Jurnalistul Radu Tudor îi ia apărarea lui Raed Arafat, după intervenția de la Balș: 'S-au reactivat decerebrații care îi cer demisia'

''Noi de fapt nu am avut în Europa experienţe pozitive cu restricţiile asupra exporturilor'', a declarat Juncker, în cadrul unei videoconferinţe organizate de reprezentanţa landului german Baden-Württemberg.

"La începutul crizei cauzate de pandemie, unele ţări au luat decizia de neînţeles de a nu exporta material medical. Aceasta a fost corectată de Comisia Europeană. Acum am revenit într-o dezbatere unde, din nou, se face sugestia că nimic nu ar trebui exportat din Uniunea European către ţări non-UE. Suntem... nu doar responsabili pentru noi înşine. Aceasta este o pandemie care afectează pe fiecare om de pe această planetă. Mă opun foarte mult impresiei date acum de Uniunea Europeană că avem grijă de noi înşine şi că suferinţa altor oameni, în special din ţările mai sărace şi de pe continente mai sărace, nu ne afectează", a subliniat fostul şef al executivului comunitar din perioada 2014-2019.

Comisia Europeană a adoptat vineri un mecanism de control al exporturilor de vaccinuri anti-COVID-19 produse în ţările UE, pentru a împiedica ieşirea din blocul comunitar a unor cantităţi de vaccin care, în virtutea contractelor încheiate cu companiile farmaceutice, sunt destinate statelor membre.

Executivul comunitar a luat această decizie - valabilă până la sfârşitul lunii martie - în urma disputei sale cu compania farmaceutică britanico-suedeză AstraZeneca. Aceasta din urmă, invocând probleme de randament al producţiei, a anunţat că în primul trimestru va putea livra doar 60%, apoi numai un sfert, din cantitatea de vaccin ce urma să fie furnizată blocului comunitar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.