Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

JO 2026 - Probele de bob, sanie şi skeleton vor fi organizate în afara Italiei

digisport.ro
jocuri olimpice

Guvernul italian a renunţat la ideea construirii unui centru special pentru desfăşurarea probelor de bob, sanie şi skeleton din cadrul Jocurilor Olimpice de iarnă din 2026 de la Milano-Cortina d'Ampezzo, care urmează să fie mutate în afara Italiei, a anunţat luni preşedintele Comitetului de organizare, citat de AFP, potrivit Agerpres.

"În urmă cu două zile", autorităţile au abandonat acest proiect costisitor şi au decis să caute complex sportiv "deja existent şi funcţional", a explicat Giovanni Malago în cadrul celei de-a 141-a Sesiuni a Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) de la Mumbai (India).

Oraşul austriac Innsbruck, situat la 400 km nord-est de Milano şi care a găzduit Jocurile Olimpice de iarnă din 1976, s-a oferit deja în urmă cu câteva săptămâni să găzduiască probele respective.

"Austria este o potenţială candidată şi ar fi bucuroasă să vă sprijine", a confirmat luni Karl Stoss, preşedintele Comitetului olimpic austriac şi membru al CIO, adresându-se lui Giovanni Malago.

Conducătorul italian a confirmat că lucrează în prezent la găsirea unui "sit în afara Italiei". "Studiem toate soluţiile posibile şi analizăm alternative cu CIO şi federaţiile internaţionale", a explicat el.

Însă o astfel de soluţie "va avea un impact asupra funcţionării şi bugetului comitetului de organizare", a avertizat el, în timp ce gazdele italiene încearcă să se menţină în bugetul lor iniţial de 1,5 miliarde de euro.

Pista pentru probele de alunecare este în mod tradiţional - alături de trambulina pentru sărituri cu schiurile şi inelul de patinaj viteză - una dintre cele mai complicate infrastructuri de ridicat în timpul Jocurilor de iarnă. Cu costuri ridicate de construcţie şi întreţinere, ea nu se bucură de un interes prea mare din partea populaţiei locale.

CIO, care favorizează reutilizarea instalaţiilor existente, a fost imediat reticentă în privinţa ideii construirii unui nou centru pentru probele de sanie, bob şi skeleton, salutând renunţarea autorităţilor italiene, pe care preşedinta comisiei de coordonare Kristin Kloster Asen a calificat-o drept "o decizie responsabilă".

Jocurile Olimpice din 2026 se anunţă foarte împărţite geografic: pe lângă perspectiva derulării probelor respective în Austria, cele două situri de schi alpin (Bormio şi Cortina d'Ampezzo) sunt la aproape cinci ore distanţă pe şosea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.