Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jocuri grele de culise pentru guvernul care s-ar forma dacă Moțiunea de cenzură ar trece. Klaus Iohannis ar da șah și PNL și USR-PLUS (surse)

sah

Situația politică se complică tot mai mult. Se pare că președintele României și-ar dori căderea actualului guvern, dar nu ca să aducă neaparat la putere PNL-ul care s-au uză foarte repede în anul rămas până la alegerile parlamentare. Prin urmare surse politice susțin că  președintele Klaus Iohannis ar vrea un premier tot din rândurile PSD după ce va pica guvernul Dăncilă. Surse din zona prezidențială susțin că el ar prefera-o pe Ana Birchall, actualul ministru al Justiției.

Vezi și: Lovitură de teatru în dosarul în care Kovesi este inculpată: Ce a recunoscut George Maior (surse)

Surse apropiate Președinției arată că varianta asupra căreia Klaus Iohannis s-a fixat este cea a unui Guvern de tranziție. Doar că președintele Iohannis îl omite pe liderul PNL, Ludovic Orban, din calcule și ar vrea un prim-ministru tot de la PSD. Strategia Președintelui Klaus Iohannis este ca în cazul în care moțiunea trece să aibă un guvern din umbră, după preferințele sale, dar cu oameni din PSD, pentru a putea avea în continuare un discurs de opoziție.

Conform acestor surse, preferata președintelui este Ana Birchall, cea care conduce în acest moment Ministerul Justiției. Cum ea ar fi automat exclusă din Guvern în cazul în care ar semna decretele de eliberare din funcție așa cum l-a obligat deja Curtea Constituțională, Operațiunea Moțiunea este programată înainte de publicarea în Monitorul Oficial a deciziei CCR însoțită de motivarea aferentă (n.a. Președintele a anunțat deja că se va supune deciziei CCR dar doar după publicarea acesteia în Monitorul Oficial). Dacă Guvernul Dăncilă cade la votul privind Moțiunea de cenzură inițiată de PNL, atunci automat treburile curente vor fi gestionate de guvernul demis în fruntea căruia se va afla unul din membrii Cabinetului desemnat de președintele României cu titul de interimar. Acest prim-ministru interimar ar urma să fie Ana Birchall.

Vezi și: 73% dintre membri USR Bucureşti au votat că Nicuşor Dan se poate înscrie în cursa internă pentru desemnarea candidatului pentru Primăria Capitalei

Reamintim că ministrul Birchall nu este deloc o apropiată a premierului Viorica Dăncilă, care a și demis-o, de altfel. Însă, ministrul Justiției este susținută puternic de americani, așa cum se arată și într-un comunicat al Departamentului de Justiție al SUA. În comunicat se precizează că Ana Birchall este ”un partener vital și de încredere în lupta împotriva corupției”. Totodată, Departamentul de Justiție al SUA arată că ”Sub conducerea lui Birchall, România poate să devină din nou exemplu în regiune pentru progresele luptei anti-corupție”.

Lui Klaus Iohannis i-ar conveni de minune acest scenariu, în condițiile în care el nu are niciun interes să deconteze electoral un eventual guvern PNL, partidul care îl susține în campania prezidențială din acest an. Calul de bătaie ar rămâne PSD, iar USR-PLUS și-ar pierde din suflu suficient de mult astfel încât să nu emită pretenții la locale și parlamentare

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.