Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jocuri în PSD: Cum i-a convins Dăncilă pe baroni să nu candideze la Congres

Inquam Photos / George Calin
guvern dancila

În REVISTA PRESEI de astăzi, stiripesurse.ro vă propune un articol din Adevărul referitor la jocurile care se fac în PSD înaintea congresului și la negocierile pe care le-a purtat premierul Dăncilă cu baronii partidului în acest context.

Adevărul:

Premierul Viorica Dăncilă a ajuns la o înţelegere în partid: baronii PSD nu vor candida la Congres, pe motiv că e nevoie de un suflu nou în partid, dar vor avea mai multă influenţă în ministere. De asemenea, Dăncilă şi-a cimentat majoritatea în Parlament oferind ALDE funcţia de Avocat al Poporului, iar celor de la ProRomânia un post în conducerea ANRE, dovedind că disputele cu Victor Ponta sunt doar de faţadă.
Liderul PSD Vrancea, Marian Oprişan, ar fi vrut să candideze pentru funcţia de preşedinte executiv al PSD, în timp ce baronul  PSD Giurgiu, Niculae Bădălău, şi-ar fi dorit postul de secretar general al partidului, susţin surse politice pentru „Adevărul“. Premierul Viorica Dăncilă i-a făcut să se răzgândească: Oprişan a obţinut promisiunea că, la remanierea Guvernului de luna viitoare, va primi un minister pentru unul dintre oamenii săi de încredere, în condiţiile în care  actualul preşedinte al CJ Vrancea nu vrea să renunţe la şefia judeţului. Portofoliile vizate de Oprişan sunt Internele şi Dezvoltarea, susţin sursele citate. Carmen Dan, actualul ministru de Interne, fidelă lui Liviu Dragnea până în măduva oaselor, e pe fărăş, în timp ce Daniel Suciu, care ocupă funcţia de ministru al Dezvoltării, va fi ales preşedinte executiv al PSD şi e posibil să renunţe la  postul din Guvern pentru a se dedica partidului.
Cât despre Niculae Bădălău, liderul PSD Giurgiu e deja ministru al Economiei, deci nu mai râvenşte şi la altă funcţie în Executiv. Însă Bădălău are de tranşat o dispută personală cu ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, fost membru în organizaţia Giurgiu, care s-a răzvrătit împotriva sa. Dăncilă i-a promis că-l dă afară din Guvern pe Răzvan Cuc, unul dintre protejaţii lui Liviu Dragnea, aflat la al doilea mandat în fruntea Transporturilor în guvernarea PSD-ALDE. (Mai multe detalii AICI)

contributors.ro:

Momentul actual este fără îndoială unul de impas. Macron este mai ambiţios şi mai revendicativ decât ar părea să îi dea dreptate rezultatele partidului său în Franţa (doar 21%, locul al doilea) dar este, totuşi, Preşedintele Republicii Franceze iar de la înălţimea funcţiei sale poate influenţa mult deciziile de la Bruxelles.
Nu sunt excesiv de îngrijorat în privinţa negocierilor prelungite, în fond nu este prima dată în istoria UE când există tensiuni între lideri iar discuţiile sunt blocate. Vor şti însă să găsească în cele din urmă soluţia de a ieşi la capăt şi de a oferi fiecărei facţiuni segmentul de influenţă pe care îl merită. Presupun că primul nivel de deblocare şi cel esenţial va fi acordul franco-german, de la care porneşte totul şi care va deschide imediat calea pentru soluţionarea blocajului între PPE, S&D şi Renew Europe. O bună reprezentare ar trebui să obţină şi Verzii, care au crescut spectaculos de la 52 la 73 de mandate, practic cea mai substanţială creştere a unui partid european, cu un avans de circa 40%, indicând o creştere a interesului cetăţenilor europeni pentru tematicile de mediu şi poate un succes de PR al campaniilor ecologiste susţinute din ultimele două decenii.
Situaţia actuală din negocierile pentru putere în cadrul Uniunii Europene ne arată totodată, dincolo de numele vehiculate, drumul pe care mergem şi pe care ne vom afla câţiva ani buni de acum înainte. Cu bune şi cu rele. Fragmentarea politică, dispariţia monopolurilor şi hegemoniilor politice, o oarecare echilibrare Est-Vest (sau oricum o creştere a ponderii ţărilor postcomuniste în ecuaţia de putere de la Bruxelles), ascuţirea identităţilor ideologice, un anumit sectarism politic pe care personal nu prea îl gust (fiecare crede că partidul lui este fantastic de bun iar ceilalţi sunt toţi nişte tâmpiţi), scufundarea indivizilor în „bule” societale incompatibile, apariţia forţelor emergente care cred, cu ingenuitatea specifică tinerilor, că reinventează lumea din temelii iar pe de altă parte dificultatea incredibilă a celor vechi de a se reforma, creşterea extremelor ideologice, îndepărtarea treptată de Statele Unite, mâna „invizibilă” (nu, nu cea de care vorbea Adam Smith) a Rusiei şi Chinei în politica şi economia Europei, deteriorarea calităţii umane şi intelectuale a clasei politice din democraţiile occidentale, cu câteva excepţii (şi nu trebuie să vă uitaţi doar la Marea Britanie, Italia, Austria, noii lideri ai partidelor germane, Polonia, Ungaria, Cehia, guvernul şi majoritatea parlamentară din România etc.), jalnica traducere a conservatorismului în secolul XXI în abordări politice cu tente naţionaliste, xenofobe şi religioase de slabă calitate, emanciparea societăţii civile şi angajarea tinerilor în cauze publice (care dau speranţe pentru viitor), toate acestea sunt realităţi ale noii Uniuni Europene. (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

Cehia are cea mai mică rată a şo­majului din Uniunea Euro­peană, astfel că angajaţii pot face presiuni pentru majo­rarea sa­lariilor. Însă în economie este o discrepanţă la acest capitol între sectorul privat şi cel public.
Datele pentru primul trimestru arată o majorare nominală a salariilor de 7,4% în ritm anualizat, însă tendinţa reflectă mai ales majorări excepţionale în sectorul public, scrie Bloomberg.
În sectorul privat, remuneraţiile cresc mai lent. Premierul ceh Andrej Babis, considerat un politician populist, a avut grijă să-şi câştige o parte din electorat prin majorarea cheltuielilor sociale. Pensiile au un rol principal în aceste eforturi, iar pensionarii sunt dispuşi din acest motiv să ignore unele derapaje antidemocratice ale premierului. Însă în acelaşi timp cu majorarea cheltuielilor sociale a accelerat şi inflaţia, care a atins în primăvara acestui an cel mai ridicat nivel din ultimii şapte ani.
De asemenea, banca centrală a Cehiei are una dintre cele mai aspre politici monetare din Europa, ceea ce înseamnă costuri ale creditului ridicate.
Un apartament nou în Praga, capitala ţării, este acum mai scump ca niciodată în ultimii 15 ani. Preţurile locuinţelor cresc mai rapid decât salariile.
Un praghez cu salariul mediu trebuie să lucreze 14 ani şi să nu cheltuiască nimic pentru a-şi cumpăra un apartament. În urmă cu patru ani, durata era de zece ani, potrivit news.expats.cz.
În ceea ce priveşte salariile, lucrurile încep să se schimbe. Michal Vyprachticky, proprietarul unei fabrici de prelucrare a metalelor, este bucuros că a reuşit să reziste unei perioade de trei ani cu creşteri salariale de două cifre. În tot acest timp, firma sa abia dacă a mai făcut profit. (Mai multe detalii AICI)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.