Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Joe Biden a decis cu liderii din Australia, India şi Japonia să dea 1 miliard de doze de vaccinuri pentru coronavirus unor ţări asiatice

COVAX
vaccin covid

Preşedintele american Joe Biden şi liderii Australiei, Indiei şi Japoniei au convenit vineri, în cadrul unui summit virtual, să coopereze pentru furnizarea a până la 1 miliard de doze de vaccinuri pentru coronavirus ţărilor aflate în curs de dezvoltare din regiunea Indo-Pacific, până la sfârşitul anului 2022, pentru a contracara diplomaţia în creştere pentru vaccinuri a Chinei, transmite Reuters.

Biden, care a găzduit prima întâlnire la nivel de lideri a unui grup care are un rol major în eforturile sale de a contracara puterea economică şi militară din ce în ce mai mare a Chinei, a declarat că o regiune Indo-Pacifică liberă şi deschisă este ”esenţială” pentru toate cele patru ţări, scrie news.ro.

Citește și: Datele care răstoarnă criticile! Situația făcută publică de Rareș Bogdan

”Statele Unite s-au angajat să lucreze cu dvs., cu partenerii noştri şi cu toţi aliaţii noştri din regiune, pentru a atinge stabilitatea”, a spus el.

Consilierul pentru securitate naţională al lui Biden, Jake Sullivan, a declarat că liderii au abordat probleme regionale cheie la reuniunea virtuală, ”inclusiv libertatea de navigaţie şi libertatea de constrângere” în Marea Chinei de Sud şi de Est, problema nucleară din Coreea de Nord şi lovitura de stat şi represiunea violentă în Myanmar.

Citește și: Atac fără precedent la Mircea Dinescu: ‘Pușlama ordinară’

El a spus că printre problemele discutate se numără recentele atacuri cibernetice şi problemele legate de lanţul de aprovizionare cu semiconductori.

Liderii Quad s-au angajat să livreze până la un miliard de doze de vaccinuri pentru Covid-19 în Asia de Sud-Est până la sfârşitul anului 2022, a spus Sullivan.

Citește și: Medicul Răzvan Constantinescu reacționează la atacul lui Florin Cîțu: ‘Pramatia aia schizoidă m-a făcut terorist’

Prim-ministrul japonez, Yoshihide Suga, a declarat că doreşte ca cei patru ”să avanseze puternic spre realizarea unei regiuni Indo-Pacifice libere şi deschise” şi că Japonia a fost de acord să coopereze în furnizarea de sprijin pentru vaccinare ţărilor în curs de dezvoltare.

De asemenea, el a declarat reporterilor că a exprimat o puternică opoziţie faţă de încercările Chinei de a schimba status quo-ul în regiune şi că cei patru lideri au fost de acord să coopereze în această privinţă.

Citește și: Adina Alberts face publice conversații de pe WhatsApp: ‘Cazul m-a zdruncinat teribil. Mama ei susține că a fost ucisă de malpraxis’

India şi Australia au subliniat, de asemenea, importanţa cooperării regionale în materie de securitate, care a fost sporită de reuniunile anterioare Quad de nivel inferior.

Ministrul de externe al Indiei, Harsh Vardhan Shringla, a declarat că reuniunea a fost de acord că vaccinurile americane vor fi fabricate în India, ceea ce New Delhi a solicitat pentru a contracara extinderea diplomaţiei vaccinului a Beijingului.

Citește și: Specialiștii avertizează! În luna aprilie vor exploda infectările cu coronavirus

Într-o declaraţie comună, liderii s-au angajat să lucreze îndeaproape la distribuţia vaccinurilor pentru Covid-19, problemele climatice şi securitatea.

Ne străduim pentru o regiune liberă, deschisă, incluzivă, sănătoasă, ancorată de valori democratice şi fără constrângeri prin constrângere ”, au adăugat aceştia, fără a menţiona China.

Citește și: Datele care răstoarnă criticile! Situația făcută publică de Rareș Bogdan

Reuniunea a convenit, de asemenea, să înfiinţeze un grup de experţi pentru a ajuta la distribuirea vaccinurilor, precum şi a unor grupuri de lucru pentru cooperarea privind schimbările climatice, standardele tehnologice şi dezvoltarea comună a tehnologiilor emergente.

Liderii au fost de acord să organizeze o întâlnire în persoană, la sfârşitul acestui an.

Citește și: Atac fără precedent la Mircea Dinescu: ‘Pușlama ordinară’

India, Australia şi Japonia s-au confruntat cu provocări de securitate din partea Chinei, consolidându-şi interesul faţă de Quad. Cooperarea lor datează de la răspunsul lor comun la cutremurul şi tsunami-ul din Oceanul Indian din 2004.

Alianţa Quad a fost relansată sub administraţia Trump, care a văzut-o ca pe un vehicul împotriva Chinei. Statele Unite au găzduit o reuniune a miniştrilor de Externe în 2019, care a fost urmată de o alta în Japonia, anul trecut, şi de o sesiune virtuală în februarie.

Citește și: Medicul Răzvan Constantinescu reacționează la atacul lui Florin Cîțu: ‘Pramatia aia schizoidă m-a făcut terorist’

Reuniunea de vineri a coincis cu un efort diplomatic major al SUA de a consolida alianţele din Asia şi Europa pentru a contracara China, inclusiv vizitele de săptămâna viitoare ale secretarului de stat Antony Blinken şi ale secretarului Apărării, Lloyd Austin, în Japonia şi Coreea de Sud.

Blinken se va întâlni, de asemenea, în Alaska, cu ministrul de Externe al Chinei, Yang Jiechi, şi cu consilierul de stat Wang Yi - primul contact la nivel înalt între cele două mari economii ale lumii din timpul administraţiei Biden.

Citește și: Adina Alberts face publice conversații de pe WhatsApp: ‘Cazul m-a zdruncinat teribil. Mama ei susține că a fost ucisă de malpraxis’

Modi a declarat în cadrul sesiunii că Quad ”a ajuns la vârsta majoratului” şi ”va rămâne acum un pilon important al stabilităţii în regiune”.

Primul ministru australian Scott Morrison a numit întâlnirea ”un nivel cu totul nou de cooperare, pentru a crea o nouă ancoră pentru pace şi stabilitate în regiunea Indo-Pacifică”.

Citește și: Specialiștii avertizează! În luna aprilie vor exploda infectările cu coronavirus

Într-o fişă informativă emisă după întâlnire, Statele Unite, prin intermediul International Development Finance Corp, vor lucra la finanţarea producătorului indian de medicamente Biological E pentru a produce cel puţin 1 miliard de doze de vaccinuri pentru Covid-19 până la sfârşitul anului 2022.

De asemenea, Japonia se află în discuţii pentru a oferi împrumuturi în yeni Indiei pentru a extinde producţia de vaccinuri destinate Covid-19 pentru exporturi.

Citește și: Datele care răstoarnă criticile! Situația făcută publică de Rareș Bogdan

Administraţia Biden a declarat marţi Reuters că Statele Unite şi Japonia vor ajuta la finanţarea firmelor indiene care produc vaccinuri pentru producătorii de medicamente americani Novavax Inc şi J&J. Cu toate acestea, surse guvernamentale indiene spun că limitele impuse de SUA exporturilor de materiale critice ar putea împiedica acest efort şi pe cele de a începe distribuţia pe scară largă către Asia de Sud-Est.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.