Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Joe Biden lansează ‘ofensiva strategică’ împotriva Chinei: a recunoscut oficial independenţa a două teritorii din Pacific

joe biden xi jinping

Joe Biden lansează ‘ofensiva strategică’ împotriva Chinei: a recunoscut oficial independenţa a două teritorii din Pacific

Preşedintele Joe Biden, care vrea să reafirme prezenţa americană în faţa Chinei în Pacific, a anunţat luni că a recunoscut oficial drept "state suverane şi independente" două teritorii din Pacific, Insulele Cook şi Niue, relatează AFP şi Reuters, informează Agerpres.

Preşedintele american, care a primit luni la Casa Albă numeroşi lideri ai insulelor din Pacific, a reamintit într-un comunicat că Insulele Cook au "o istorie lungă de cooperare" cu Statele Unite, care datează din cel de-Al Doilea Război Mondial, când armata americană a construit piste de aeroport pe unul dintre atolii lanţului de insule.

Joe Biden a subliniat totodată că Niue, acest mic teritoriu supranumit "stânca Polineziei", a jucat "un rol important şi constructiv" în Pacific, mai ales în lupta împotriva schimbărilor climatice.

Niue, un mic stat autonom, cu o populaţie de doar 1.700 de locuitori şi în asociere liberă cu Noua Zeelandă, a lansat de curând o iniţiativă inedită pentru a-şi proteja ecosistemul, oferindu-se să sponsorizeze, pentru 140 de euro, protecţia unui kilometru pătrat din Pacific.

În ceea ce priveşte Insulele Cook, recunoaşterea oficială a acestui arhipelag cu aproximativ 17.000 de locuitori ar trebui, potrivit Casei Albe, să facă posibilă o luptă mai eficientă împotriva pescuitului ilegal, dar şi împotriva schimbărilor climatice, două preocupări comune a multor micro-state din Pacific.

Intenția SUA

Preşedintele american organizează luni şi marţi cel de-al doilea summit al Forumului Insulelor din Pacific, la aproape un an după prima ediţie, care a avut loc tot la Washington.

Executivul american urmează să anunţe cu această ocazie, potrivit unor importanţi oficiali, o amprentă diplomatică mai puternică, proiecte de infrastructură şi o cooperare maritimă consolidată.

"Este evident că China joacă un anumit rol în toate acestea, este evident că ambiţiile şi influenţa sa în această regiune sunt un motiv pentru ca noi să ne continuăm ofensiva strategică", a declarat un important oficial de la Casa Albă, sub rezerva anonimatului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.