Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Joe Biden se spală pe mâini: Inflația record din SUA, doar din vina pandemiei și a Rusiei (Video)

The New York Times
Biden

Președintele american Joe Biden a numit din nou, marți, situația din jurul Ucrainei, precum și întreruperile lanțului de aprovizionare din cauza pandemiei principalele motive pentru creșterea inflației în Statele Unite.

„Există două motive principale pentru inflația [ridicată] pe care o vedem astăzi. Primul motiv este o pandemie care se întâmplă la o asemenea amploare o dată într-un secol”, a declarat liderul american, vorbind la Casa Albă.

El a calificat războiul declanșat de Federația Ruse în Ucraina drept al doilea motiv pentru creșterea inflației. „În martie, am văzut că o creștere de 60% a inflației a fost asociată cu creșterea prețurilor la benzină”, a argumentat el.

Potrivit președintelui Statelor Unite, situația din Ucraina a dus, de asemenea, la o creștere a prețurilor la alimente. „În depozitele ucrainene există acum 20 de milioane de tone de cereale. Încercăm să găsim o modalitate de a le aduce pe piața [mondială], ceea ce va duce la scăderea prețurilor [la alimente]”, a declarat Biden.

„Acești doi factori principali ai inflației sunt de natură globală, motiv pentru care asistăm la o inflație record în țări din întreaga lume. Dar există și vești bune. Prin acțiunile pe care le întreprindem, America este într-o poziție mai bună pentru a aborda această problemă decât orice altă țară din lume. Unele dintre cauzele profunde ale inflației sunt, evident, în afara controlului nostru. Dar există ceva ce putem face”, a declarat el.

Biden a subliniat, de asemenea, că el consideră că lupta împotriva inflației se numără printre problemele prioritare. „Vreau ca fiecare american să știe că iau foarte în serios inflația [ridicată], aceasta este prioritatea mea principală pe plan intern”, a spus el.

Ulterior, Biden a ținut să precizeze că nu crede că responsabilitatea pentru creșterea inflației în Statele Unite aparține administrației de la Washington.

„Cred că politicile noastre ajută, nu dăunează. Cei mai mulți economiști cred că va fi foarte dificil să rezolvăm această problemă. Dar acest lucru nu se datorează cheltuielilor [bugetare]”, a declarat șeful statului, atunci când un jurnalist l-a întrebat dacă Biden a pus o parte din responsabilitatea pentru creșterea inflației pe seama măsurilor luate de administrația sa.

Președintele a reiterat, de asemenea, cauzele identificate anterior ale inflației și a subliniat, de asemenea, că, din cauza alinierii actuale a forțelor în Senat, democrații nu pot trece unele inițiative prin Congres.

„Oamenii sunt frustraţi, iar eu nu îi învinovăţesc”, a declarat Joseph Biden, citat de agenţia Reuters, referindu-se la majorările de preţuri din ultimele luni. „Ştiu că familiile din SUA suferă din cauza inflaţiei. Vreau să ştie fiecare american că tratez inflaţia cu foarte multă seriozitate şi că este prioritatea mea în materie de politică internă”, a precizat preşedintele SUA.

În plus, Joseph Biden a anunţat că, printre măsurile pe care le analizează împreună cu Rezerva Federală (Fed) pentru reducerea inflaţiei, se numără eliminarea unora dintre taxele vamale impuse Chinei de fosta Administraţia Donald Trump. „Deocamdată, nu a fost luată nicio decizie”, a subliniat Joseph Biden.

Inflația din SUA

Potrivit raportului Fondului Monetar Internațional publicat în aprilie, inflația în SUA a atins un nivel maxim al ultimilor 40 de ani. Potrivit Departamentului american al Muncii, inflația anuală din această țară a accelerat la 8,5% în martie 2022, de la 7,9% în februarie. Ministerul Muncii va prezenta miercuri datele pentru luna aprilie. Potrivit Departamentului american al Comerțului, PIB-ul țării în primul trimestru a scăzut cu 1,4% în ritm anual. În ciuda acestui fapt, șeful Rezervei Federale americane (Fed, Banca Centrală), Jerome Powell, a declarat că inflația ridicată nu va duce la o recesiune în Statele Unite.

Anterior, Biden a explicat în repetate rânduri inflația prin faptul că situația a fost influențată de criza din jurul Ucrainei. În plus, el a susținut că inflația în SUA în ansamblu bate recorduri din cauza acțiunilor Rusiei. La rândul său, președintele rus Vladimir Putin a subliniat că Occidentul încearcă să dea vina pe Rusia pentru creșterea prețurilor la energie în lume.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.