Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Joe Biden și-a început discursul despre Starea Uniunii: 'Am venit să trezesc Congresul!' / Ce mesaj ferm îi transmite lui Vladimir Putin - LIVE VIDEO

captura youtube
biden discurs

Preşedintele Joe Biden a început, joi, cu o întârziere de aproape jumătate de oră faţă de ora prevăzută, discursul despre Starea Uniunii, ultimul pe care îl rosteşte în actualul mandat, informează news.ro.

UPDATE - La doar câteva momente după ce şi-a început discursul, preşedintele Biden l-a ironizat pe Donald Trump, fără a-i pomeni numele vreodată, criticându-l dur pentru comentariile recente în care a afrmat că ar spune Rusiei "să facă ce naiba vrea", dacă NATO nu contribuie mai mult la propria apărare.

 

"Fostul preşedinte chiar a spus asta, înclinându-se în faţa unui lider rus", a spus Biden. "Este periculos şi este inacceptabil", a punctat el.

Biden a făcut referire la Trump numindu-l "predecesorul meu, un fost preşedinte republican", dar niciodată rostindu-i numele.

El a promis, de asemenea, un angajament continuu faţă de NATO şi faţă de securitatea europeană, spunând că dacă SUA "se retrag" din Ucraina, Europa va fi în pericol. "Nu vom pleca", a promis el în aplauzele puternice ale congresmenilor din sală.

UPDATE - Preşedintele Biden şi-a început discursul despre starea Uniunii cu o glumă: "Dacă aş fi deştept, aş pleca acasă acum".

„Am venit să trezesc Congresul!” a adăugat preşedintele Joe Biden, care şi-a început discursul intrând direct în subiectul Ucraina şi evocând momentul când Ronald Reagan i-a spus ultimului lider sovietic: „Domnule Gorbaciov, dărâmaţi acest zid!”

El a evocat un moment istoric, Starea Uniunii care a avut loc în ianuarie 1941, când Roosevelt s-a adresat naţiunii cu aproape un an înainte de atacul de la Pearl Harbor.

"Libertatea şi democraţia sunt atacate, atât acasă, cât şi peste hotare", a spus Biden făcând paralela cu prezentul.

„Mesajul meu pentru Putin este simplu: noi nu vom pleca, nu ne vom pleca, nu ne vom da la o parte. Istoria se uită la noi”, a spus Biden înainte de a începe un atac indirect asupra lui Donald Trump, evocând insurecţia din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului şi subliniind că democraţia americană a învins.

Democraţii s-au ridicat în picioare pentru a aplauda comentariul lui Biden despre Putin. Niciun republican, cu excepţia senatorului moderat de Utah Mitt Romney, nu a părut să li se alăture. Cu toate acestea, câţiva mai mulţi republicani s-au ridicat în picioare alături de democraţi atunci când Biden a spus că America trebuie să fie alături de Ucraina, scrie BBC.

Putin este în marş, dar Ucraina se poate apăra singură cu mai mult ajutor, a spus preşedintele, remarcă ce a primit din nou aplauze furtunoase.

 

ŞTIREA INIŢIALĂ:

În sala unde are loc discursul şi-a făcut mai întâi apariţia Jill Biden, prima-doamnă, care a fost primită cu aplauze.

Apoi au venit câţiva membri proeminenţi ai administraţiei, între care secretarul de stat Antony Blinken şi şeful Pentagonului, Lloyd Austin.

În cele din urmă, cu o întârziere cam de un sfert de oră faţă de program, în sală a intrat Joe Biden, care a fost aplaudat şi ovaţionat. În drum spre prezidiu, s-a oprit, a salutat şi a dat mâna, având scurte schimburi de cuvinte, cu diverşi politicieni şi invitaţi, cu unii făcând selfie-uri. Înainte de a spune „Bună seara!” de la tribună, preşedintele a fost din nou îndelung ovaţionat şi aplaudat.

Când a plecat spre Congres, la ieşirea de la Casa Albă, preşedintele Biden a fost întrebat de un reporter cum se simte. "Mă simt bine", a răspuns el rapid, ridicându-şi pumnul în aer, relatează BBC.

O clipă mai târziu, el a aruncat o privire înapoi la mulţimea de reporteri adunaţi pe treptele Casei Albe. "Nu săriţi! Am nevoie de voi", a glumit el. "Ne vedem cu toţii mai târziu", le-a spus preşedintele.

Câteva sute de protestatari au încercat să blocheze deplasarea lui Biden de la Casa Albă la Congres. Aproximativ 200 de protestatari, care susţin cauza Fâşiei Gaza, au venit pe Pennsylvania Avenue. Protestatarii aveau un steag palestinian uriaş şi ţineau un banner pe care scria: "Moştenirea lui Biden este genocidul".

Purtând cămăşi negre, mulţi dintre ei scandau pentru "încetarea focului" şi strigau sloganuri care îi vizează pe membrii Congresului. În zonă se aflau poliţişti îmbrăcaţi în echipament antirevoltă.

Coloana de maşini a preşedintelui Biden a fost însă redirecţionată pentru a evita protestatarii şi prezenţa numeroasă a poliţiei.

CINE ESTE „PREŞEDINTELE DE REZERVĂ” PE DURATA DISCURSULUI

Secretarul educaţiei, Miguel Cardona, este desemnat în acest an „preşedinte de rezervă”.

În fiecare an, cel puţin un membru al cabinetului preşedintelui este selectat pentru a rămâne absent de la discurs, în caz de urgenţă. „Supravieţuitorul desemnat”, cum i se spune, merge într-o locaţie îndepărtată, sigură şi nedezvăluită din afara Washingtonului, în timp ce toţi ceilalţi se adună pentru a asculta discursul preşedintelui în Capitoliu.

Supravieţuitorul desemnat trebuie să fie eligibil pentru a fi preşedinte, iar dacă un succesor de rang superior supravieţuieşte unui potenţial incident, acea persoană ar deveni preşedinte înaintea supravieţuitorului desemnat.

Potrivit Centrului Naţional pentru Constituţie, tradiţia unui „preşedinte de rezervă” desemnat în timpul discursului despre Starea Uniunii a început în anii 1950, ca urmare a temerilor legate de un atac nuclear în timpul Războiului Rece. Însă guvernul federal nu a numit public supravieţuitorul desemnat până în 1981, când secretarul pentru educaţie al preşedintelui Ronald Reagan, Terrel Bell, şi-a asumat această desemnare în timpul discursului rostit în faţa sesiunii plenare a Congresului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.