Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Josep Borell avertizează: Putin e dispus să continue războiul din Ucraina până la victoria finală

Twitter
Josep Borell

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, "nu se poate mulţumi cu o victorie teritorială limitată" şi "a decis să continue războiul până la victoria finală", a declarat şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, într-un interviu acordat cotidianului The Guardian, notează Mediafax.

Josep Borrell a avertizat că existenţa Uniunii Europene este în joc în Ucraina.

"Poate că acesta este momentul în care trebuie să ne uităm la pericolul care vine din partea unei mari puteri care ne ameninţă democraţia, care ameninţă Europa însăşi, nu doar Ucraina. Şi dacă nu schimbăm rapid cursul, dacă nu ne mobilizăm toate capacităţile noastre, acest lucru îi va permite lui Putin să câştige războiul din Ucraina. În mod similar, dacă nu suntem capabili să oprim tragedia care se întâmplă în Gaza, cred că proiectul nostru va fi afectat".

"Important este ce putem face pentru a evita ca Rusia să câştige războiul. Ce suntem pregătiţi să facem? Suntem cu adevărat pregătiţi să facem tot ceea ce este necesar? Aceasta este întrebarea pe care trebuie să ne-o punem... Putin nu se poate mulţumi cu o bucată din Ucraina şi să lase restul Ucrainei să aparţină Uniunii Europene, dar nici cu o victorie teritorială limitată. El nu va renunţa la război, mai ales înainte de alegerile americane, care i-ar putea prezenta un scenariu mult mai favorabil. Aşadar, trebuie să ne pregătim pentru un conflict de mare intensitate pentru o lungă perioadă de timp", a declarat Borrell pentru The Guardian.

"[Succesul Rusiei - n.r.] depinde de aducerea pe câmpul de luptă a cât mai multor oameni. Au fost 150.000 de oameni masaţi la graniţa ucraineană în februarie 2022. Acum sunt 450.000, deci de trei ori mai mulţi".

În acelaşi timp, el a spus că Putin "s-a înşelat în privinţa capacităţii armatei sale. El s-a înşelat în privinţa capacităţii rezistenţei ucrainene. S-a înşelat în privinţa voinţei Uniunii Europene. S-a înşelat cu privire la puterea alianţei transatlantice. Dar el este încă acolo. El este încă dispus să lupte, să îşi lase poporul să moară, astfel încât armata şi poporul său să sufere, pentru că nu are cale de întoarcere".

"Rusia nu a fost niciodată capabilă să devină o naţiune. A fost întotdeauna un imperiu cu ţarul, cu sovieticii şi acum cu Putin. Este o constantă a Rusiei şi a identităţii sale politice şi, ca urmare, o ameninţare pentru vecinii săi - şi în special pentru noi".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.