Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jucătorul Băsescu a început să fie văzut drept o soluţie

basescu

e-national:

Este greu de crezut ca o posibila relansare a carierei politice a lui Basescu ar mai putea fi blocata de actiunile Justitiei. Ce-i drept, tot la fel de adevarat este si faptul ca nimeni nu se mai asteapta ca fostul presedinte sa revina pe culmile politicii, in ciuda „glumitelor” cu „as fi cel mai bun premier”, facute constant de Basescu. Cel care, totusi, poate arbitra meciul din Parlament, dintre PSD si PNL, partide care, dupa cum arata toate sondajele, vor fi „la mustata” si dupa alegerile din toamna anului viitor. Iar cum este greu de crezut ca actualele formatiuni tampon de pe scena politica vor mai fi viabile in scurt timp, iata ca „jucatorul” Basescu a inceput sa fie vazut drept o solutie, fie ea si una de compromis. Asa ca tot mai multe semnale discrete, date inclusiv din partea anumitor structuri, arata ca lui Basescu i s-ar putea face culoar pentru ocuparea centrului atat de zbuciumatei scene politice romanesti. „Vendetta” mult asteptata a unora impotriva fostului presedinte pare a nu mai avea loc. Mai ales ca „momentul zero” in care aceasta ar fi putut avea loc a fost deja depasit. Iar actualele „probleme” cu justitia ale lui Traian Basescu, desi in numar mare, nu prea au cum sa-l incurce pe acesta, dosarele care il privesc fiind unele mai mult decat „subtiri”. Astfel ca, in aceasta conjunctura, dupa cum sustin sursele noastre, Basescu va defila pur si simplu prin instantele de judecata unde a fost tarat prin aprobarea redeschiderii unor dosare tragi-comice. Asa ca, inainte de a intra in campania electorala de anul viitor, este de asteptat ca Basescu sa fie exonerat de toate acuzatiile. Ceea ce inseamna nu doar ca ar putea intra „curat” in confruntarea electorala, dar si cu „aura” unei „tinte” care a rezistat asaltului sistemului, intr-o perioada in care au cazut atatea alte capete importante. Adica, dupa cum prognozeaza unii analisti care nu apar pe la talk show-uri, dar sunt obisnuiti cu subtilitatile jocurilor de culise, un bagaj electoral suficient pentru a-i asigura lui Basescu formarea unui grup parlamentar pe undeva pe la 10-12 la suta.

Romania Libera:

Ţara noastră ar putea să profite de pe urma abandonării proiectului Turkish Stream, exportând surplusul de gaze naturale de care dispune. Experţii în energie afirmă că astfel am putea să mai reducem din deficitul balanţei comerciale... Din această ceartă, ţara noastră ar putea avea de câştigat, este de părere expertul în energie Ionuţ Purică. „Consumul de gaze naturale fiind în scădere, se pare că Romgaz nu-şi vinde toată producţia şi astfel am avea ce să exportăm. În plus, s-a găsit gaz în offshore, în Marea Neagră. Iar compania NIS, adică Gazprom, a început să foreze în Vestul ţării. În aceste condiţii, noi am putea să devenim un hub, nu de mare anvergura cum ar fi Turcia, dar am putea să îmbunătăţim balanţa de cont curent, exportând gaz la un preţ bine negociat. De exemplu, dacă Rusia sistează livrările către Ucraina, am putea să exportăm gaz natural prin infrastructura existentă – conducta Isaccea-Negru Vodă, care iese spre Bulgaria”, a declarat Ionuț Purică. De aceeaşi părere este şi Otilia Nuţu, expert în energie de la Expert Forum, care a menționat că decizia Rusiei de a nu mai construi Turkish Stream poate fi o oportunitate pentru noi. Aceasta susţine că, până în 2020, România va fi exportator net de gaze. „În acest moment, importurile se apropie de zero, singurul motiv pentru care deocamdată nu exportăm fizic decât cantităţi infime e legat de lipsa interconectorilor pe dublu sens (import şi export) şi a capacităţilor de comprimare care să aducă gazul la presiuni suficiente pentru a fi exportat în sistemele ţărilor din jur. Până în 2020, se vor finaliza doi interconectori pe sensul de export, cu Ungaria şi Bulgaria şi, poate, proiectul Iaşi-Ungheni-Chişinău. La momentul respectiv, dacă se fac şi alte câteva investiţii esenţiale în sistemul românesc (proiectul BRUA) şi alte proiecte (conducte şi interconectori) planificate în regiune, vom avea o piaţă regională în care vor intra în concurenţă gazul din Marea Neagră, actuala producţie Romgaz şi Petrom, Gazprom (prin conductele existente) şi gazul caspic adus prin TAP”, a spus Nuţu.

Digi24:

În pline negocieri pentru noi majorări salariale, conducerea Dacia le transmite celor 14 mii de angajaţi ai uzinei de la Mioveni că producţia va scădea anul viitor şi îi avertizează că fabrica din Maroc poate prelua din producţia de la Mioveni. Mesajul şefilor de la Dacia vine şi în contextul declanşării unui amplu program de automatizare la uzină. Planul conducerii este ca gradul de automatizare să ajungă de la 5% la 20% până în 2018, ceea ce va însemna, implicit, mai puțini angajați... În condiţiile în care se poartă discuţii despre un nou contract colectiv de muncă, şefii Dacia le arată angajaţilor sperietoarea din Tanger. „În acest an, uzina Renault de la Tanger a început fabricaţia şi cu al treilea schimb. Uzina din Maroc a ameliorat performanţele şi a optimizat costurile de fabricaţie, ceea ce îi dă posibilitatea de a prelua volume suplimentare", se arată într-o informare a Dacia către angajați... La începutul anului, salariile muncitorilor şi funcţionarilor de la Dacia au crescut cu 150 de lei, iar cele ale personalului TESA cu 100 de lei. Ei au luat şi primă de rezultat, peste 1.400 de lei, plus tichete cadou de sărbători. Salariul mediu brut al unui muncitor este de aproape 4.400 de lei, în condiţiile în care câştigul mediu la nivel naţional abia trece de 2.500 de lei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.