Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Județul Dolj se confruntă cu o problemă gravă legată de depozitarea deșeurilor, care pune în pericol sănătatea publică

Focus Energetic
groapa gunoi

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, susţine că judeţul se confruntă cu o gravă problemă legată de depozitarea deşeurilor, care pune în pericol sănătatea publică, ajungându-se în această situaţie deoarece firma care administrează depozitul ecologic refuză să primească deşeurile colectate de operatorul desemnat prin licitaţie, relatează News.ro.

Ion Prioteasca, care este şi vicepreşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU), a declarat, miercuri, că instituţia este pregătită să recurgă la toate măsurile pe care le are la dispoziţie, în conformitate cu reglementările legale, pentru a debloca situaţia colectării deşeurilor în judeţ.

Anunţul a fost făcut în condiţiile în care, în şedinţa de miercuri, membrii CJSU Dolj au adoptat în unanimitate o hotărâre prin care constată existenţa unei situaţii de urgenţă în acest sens, „cu impact asupra sănătăţii populaţiei şi a poluării mediului înconjurător“.

Printr-un comunicat de presă, reprezentanţii Consiliului Judeţean Dolj au explicat că societatea care administrează depozitul ecologic Mofleni, Eco Sud S.A., refuză să primească deşeurile colectate de Iridex Group Salubrizare S.R.L., operatorul desemnat prin licitaţie să gestioneze această activitate la nivelul întregului judeţ.

“Ne confruntăm cu o problemă gravă în ceea ce priveşte depozitarea deşeurilor, o problemă care pune în pericol sănătatea publică. Acesta a fost motivul pentru care astăzi, în prima şedinţă a CJSU Dolj din 2019, a fost discutat şi aprobat un proiect de hotărâre prin care se constată existenţa unei situaţii de urgenţă, ceea ce presupune, potrivit legii, că toate organele de pe plan local ale Ministerului Afacerilor Interne trebuie să acorde sprijinul pentru o rezolvare imediată”, a spus Ion Prioteasa.

Citește și: Scandalul înregistrărilor de la DNA Oradea ia amploare - Conducerea instituției cere revocarea a doi procurori - SURSE

El a amintit că instituţia pe care o conduce implementează un proiect major cu finanţare europeană, în valoare de aproape de 54 de milioane de euro, al cărui scop final îl reprezintă colectarea deşeurilor de pe tot cuprinsul judeţului şi depunerea lor la depozitul ecologic Mofleni, administrat încă din anul 2002 de societatea Eco Sud.

“Fiind singurul depozit conform din Dolj, în concordanţă cu normele europene şi legislaţia naţională în domeniu, acesta a fost integrat în sistemul judeţean de salubrizare, iar administratorul său şi-a luat angajamentul, printr-un protocol încheiat în cadrul proiectului, să preia aici deşeurile din toate cele 111 localităţi. Totuşi, atunci când a venit momentul perfectării ultimelor documente pentru ca activitatea de colectare să demareze, reprezentanţii Eco Sud au început să tergiverseze semnarea lor, sub diverse motive, ajungându-se astfel în situaţia în care operatorul desemnat prin licitaţie să nu poată ridica şi depozita deşeurile la Mofleni”, a explicat preşedintele Consiliului Judeţean.

El a precizat că au existat mai multe runde de discuţii, care nu au dus la niciun rezultat, au fost sesizate instituţiile şi autorităţile competente, fiind declanşată şi o acţiune în instanţă.

“De altfel, şi în şedinţa de astăzi a CJSU, factorii autorizaţi au subliniat faptul că s-a creat un risc evident pentru sănătatea populaţiei, ceea ce a şi susţinut adoptarea hotărârii privind constatarea situaţiei de urgenţă. Mai mult, s-a conchis că există şi cadrul legal pentru depunerea deşeurilor la Mofleni, dar şi capacitatea de preluare a lor, în condiţiile în care în septembrie 2018 a fost deschisă o nouă celulă de depozitare, cea cu numărul 6. Inclusiv în autorizaţia integrată de mediu care a fost emisă atunci, era menţionată explicit obligaţia ca acest depozit să deservească toate localităţile rurale şi urbane din Dolj”, a mai explicat Ion Prioteasa.

El a mai spus că autorităţile analizează toate opţiunile pentru rezolvarea problemei, care pot merge de la amenajarea unei platforme temporare pentru depozitare şi până la solicitarea emiterii unui ordin al prefectului, prin care operatorul să aibă posibilitatea de a începe imediat să transporte deşeurile la Mofleni, eventual, dacă se va impune, cu sprijinul forţelor de ordine.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.